De gemeente heeft een nieuwe overeenkomst met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid besloten om mensen met een laag inkomen van korting te verzekeren. Aalsmeer deed overigens hetzelfde. De wethouders Marijn van Ballegooijen van Amstelveen en Robert van Rijn van Aalsmeer, beiden van Werk en Inkomen, ondertekenden namens de twee gemeenten en Casper van den Bergh namens Zorg en Zekerheid.

Door die ondertekening kunnen mensen met een laag inkomen gebruik maken van een goedkopere, collectieve ziektekostenverzekering. “Ook minima verdienen goede zorg,” zegt Marijn van Ballegooijen. Mensen kunnen kiezen voor de AV Gemeente Standaard en voor hogere zorgkosten biedt de AV Gemeente Top verzekering vergoedingen. Inwoners kunnen deze pakketten met elkaar vergelijken en zich aanmelden op www.gezondverzekerd.nl. Aanvragen worden doorgestuurd naar de gemeente, die beoordeelt of de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en alle benodigde gegevens aanwezig zijn. Als dit het geval is, meldt de gemeente de aanvrager aan bij Zorg en Zekerheid.

Samenwerking

De gemeente Amstelveen en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid werken al jaren intensief samen aan zorg en preventie, zegt de gemeente. ‘Dit levert veel voordelen en goede projecten op.’ Daaronder verstaat zij onder meer dat iedere oudere een passend aanbod krijgt op het gebied van valpreventie. Ook fietsmaatjes is mogelijk, waardoor duofietsen rondrijden in Amstelveen. Inwoners met orthopedische klachten hoeven niet meer naar het ziekenhuis, maar krijgen zorg op maat via het gezondheidscentrum. Daar wordt onder meer depressie vroegtijdig herkend en ervoor gezorgd dat bewoners sneller hulp zoeken en krijgen. “Een groot deel van de mensen die regelmatig bij de huisarts komt, heeft psychosociale problemen. Als er geen medische of psychologische behandeling nodig is maar deze klachten wel aanhouden, helpt Welzijn op Recept, ook in Amstelveen”, zegt de gemeente. Zij en de zorgverzekeraar experimenteren ook met Sociale benadering Dementie. ‘Mensen met dementie en hun naasten / mantelzorgers krijgen zo op een radicaal andere manier ondersteuning en zorg thuis.’

Eigen risico

Wie een laag inkomen heeft en de afgelopen twee jaar het wettelijk eigen risico volledig verbruikt, komt mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming van €252 per jaar. Voor meer informatie daarover kan men terecht bij het zogenoemde Amstelveenloket, dat het sociale aanspreekpunt van de gemeente is.

Alle informatie over het aanvragen van de collectieve ziektekostenverzekering van Zorg en Zekerheid is te vinden op de website van de gemeente Amstelveen: www.amstelveen.nl, zoek op ziektekostenverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.