In 2001 begon een groep enthousiaste Kyudoka in De Meent een dojo, een zaal voor Japanse zelfverdedigingssporten. Na zeven jaar verhuisde die naar een speciaal gebouwd dojo bij Haarlem. Nu is de Michi no kai Kyudo-groep, na 10 jaar afwezigheid, voor trainingen teruggekeerd naar De Meent. Leider daarvan is Cor Takken.


Over het terug verhuizen van een speciaal gebouwde dojo naar een sportzaal zegt hij: “Natuurlijk is het geweldig in een voor het doel speciaal gebouwde ruimte te trainen. De
atmosfeer en de intimiteit van de dojo waren apart en zorgden voor een
verrassingskreet bij elke bezoeker. Maar we hadden geen keus. Het huis waar de dojo bij hoorde werd verkocht. Aan de andere kant ben ik ook dankbaar dat we terug konden keren naar De Meent. Omdat alle leden er de schouders onder hebben gezet zijn we erin geslaagd om een goede dojo neer te zetten.”

Boogschieten

Kyudo is Japans boogschieten. De groep traint tweemaal per week: dinsdagavond van 20:30-22:30 en donderdagavond van 21:00-22:30. Doel van Takken is deze krijgskunst serieus te bestuderen, de leden hierin te onderrichten en respect voor de Japanse traditie en cultuur te geven. “De leden richten zich niet alleen op de techniek van Kyudo, maar ook op het gedachtegoed er omheen”. zegt Takken. “We hebben geluk dat we Hans de Wekker-sensei als leraar hebben. Hij heeft ruim 38 jaar ervaring in Kyudo. Met zijn kennis van die sport en de Japanse cultuur, maar ook door zijn contacten in Japan, zorgen we ervoor dat we op de hoogte blijven van zowel de tradities als de nieuwe ontwikkelingen in het Kyudo.”

Alle niveaus

Michi no kai onderricht Kyudo op alle niveaus van expertise en heeft dat sinds de oprichting gedaan, zegt hij. “Van absolute beginners tot zeer ervaren schutters, zowel westerlingen als Japanners. Deze mix van ervaring en culturen is aantrekkelijk voor iedereen; de beginners leren van de meer ervarenen en de ervarenen verdiepen hun kennis door de vragen die gesteld worden door de beginners goed te beantwoorden.
Natuurlijk verwachten we niet dat beginners alle benogdigheden meteen aanschaffen.”

Daarom kunnen beginners de nodige attributen lenen van de groep, zodat ze Kyudo kunnen beoefenen met de juiste materialen en later besluiten ze zelf aan te schaffen, als zij dat willen en met de sport doorgaan. Het hoofddoel van de Michi no kai groep is volgens Takken de persoonlijke ontwikkeling van de leden bevorderen. Het beoefenen van Kyudo kan helpen met het omgaan met stress in het dagelijkse leven, meldt hij. De groep is aangesloten bij de Kyudo Federatie Holland, een federatie die regelmatig centrale trainingen organiseert. Hierdoor kunnen de leden Kyudo beoefenen in een grotere groep met andere Nederlandse leraren.

Wisselen

Takken: “We hebben ervaren dat het wisselen van oefenomgeving, maar ook van leraren
de ontwikkeling van de leden bevordert. Ze uit hun vertrouwde omgeving te halen helpt
een manier te vinden ermee om te gaan zonder hun Kyudo te beïnvloeden. We proberen daarnaast ook evenementen te organiseren die niet perse Kyudo-gerelateerd zijn.
Buiten op langere afstand schieten, maar ook uitjes met de boot door de grachten van Amsterdam. Dit bevordert niet alleen de onderlinge sfeer, maar het is ook gewoon gezellig.”
Wie geïnteresseerd is kan eens langs komen. Een berichtje van tevoren
wordt gewaardeerd via: kyudo@cpt1.demon.nl. Meer informatie op: http://kyudoamsterdam.blogspot.com/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.