Wekelijks zijn op maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur mensen uit onder andere Italië, Brazilië, Syrië, Suriname. Afghanistan, Iran en andere vreemdelingen bij elkaar in wijkcentrum ’t Open Hof aan de Burgemeester Haspelslaan 129. Die groep heeft een naam: De Helpende hand.

Zij hebben volgens wijkcoach Rosanne Rondeman van welzijnsorganisatie Participe door omstandigheden hun land moeten achterlaten. Door het contact met een huisarts, de Sociale dienst Amstelveen of bijvoorbeeld GGZ kwamen zij bij het Participe maatschappelijk werk terecht. Maatschappelijk werker Mounes Tafakori zag zij eigenlijk elkaar hard nodig hebben. Dat heeft volgens hem een grotere impact dan individuele gesprekken met ze te houden. “Ieder mens heeft behoefte ergens bij te horen”, zegt hij. “Eenzaamheid en somberheid, trauma, verlies van partner, familie, het achterlaten van huis en werk, van hun leven in een ander land zijn redenen om zich bij de groep aan te sluiten en zo een nieuwe ‘gekozen’ familie vinden. Op deze manier hun weg vinden in een nieuwe samenleving en leren participeren.”

Tuinieren

Zij besloot daad bij het woord te voegen. En, het werkt. ‘Open Hof waar de ontheemden samenkomen is een plek geworden met ook activiteiten buiten de deur, zoals een wandeling maken of bijzondere plekken in Amstelveen bezoeken.

Het wijkcentrum heeft een tuin met een terras. Helpende Hand heeft op zich genomen de tuin te onderhouden. Zo ontstaan er subgroepjes vanuit een gezamenlijke interesse, iedereen die van tuinieren houdt of het wil leren kan meedoen.

De laatste vrijdag van de maand is er muziekavond. Iedereen uit de wijk of verder kan komen kijken en luisteren. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de muzikanten, meestal afkomstig uit AZC, die komen optreden. Voor de opvang van muzikanten die niet meer terug naar huis kunnen aan het eind van de avond worden door de Helpende Hand logeeradressen gezocht.

Voor meer informatie: Mounes Tafakori, tel. 06-68888820 of wijkcoach Rosanne Rondeman, 06-86855542.

Foto: Mounes Tafakori

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.