Dat energiebedrijf Eneco aan het Japanse consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu wordt verkocht voor € 4,1 miljard betekent een meevaller van minimaal € 15 miljoen voor Amstelveen. In totaal brengt de verkoop de gemeente tussen de € 45 en €50 miljoen op, maar op het raadhuis wordt nog druk gerekend. “Ik ben er pas zeker van als het geld op de bank staat”, zegt wethouder Herbert Raat (VVD) van Financiën. In  de tweede helft van volgend jaar kan het zover zijn. Amstelveen heeft 1,5%van de aandelen.

De opbrengst van Eneco is hoger dan werd verwacht. “Wij hadden gerekend op drie miljard, wat ongeveer € 30 miljoen voor de gemeente betekent.”  De helft ervan werd beschouwd als eenmalige inkomsten en de rest werd aangewend ter dekking in de komende jaren van  het verlies van het Eneco-dividend.

Landsbanki

Eneco was van oudsher om handen van 44 gemeenten. Raat heeft zich  tot het uiterste verzet tegen  verkoop, maar gooide de handdoek in de ring toen, doordat  de grootste aandeelhouders de commerciële markt op wilden en van het aandelenpakket weinig over zou blijven. Hij stelde de gemeenteraad voor dan maar te verkopen. Zijn behoudende wijze van begroten bleek ook toen het er op leek dat de – onder een VVD-voorganger van hem – op IJsland gestalde 15 miljoen euro verloren waren, omdat Landsbanki daar failliet ging. Raat voerde samen met anderen processen en kreeg tenslotte het volle bedrag met rente terug voor de gemeente. “Ook toen hebben we ons niet rijker gerekend dan we waren”, zegt hij.

Mitsubishi 80%

De Japanners betalen € 827,06 per aandeel Eneco. De transactiekosten bedragen naar wordt verwacht een half tot één procent. Volgens Eneco is niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit van het te voeren beleid nuit Japan het beste van de kandidaat-kopers. In Nederland is Eneco het op één na grootste energiebedrijf. Binnen het consortium wordt Mitsubishi voor 80 % eigenaar en Chubu, derde energiebedrijf in Japan, voor 20%.

Overigens werd in Nederland altijd verwacht Shell en PGGM de zaak zouden overnemen. Of de Rabobank en KKR. Men had de waarde van Eneco geschat op 2,5 á 3 miljard euro. “Het is wel een opsteker voor Amstelveen”, zegt Raat. Zo denkt men in andere gemeenten ook over. De grootste aandeelhouder, met bijna 32% van de aandelen, is Rotterdam. De Maasstad ontvangt € 1,3 miljard.

 

1 REACTIE

  1. Ik begrijp goed dat Raat er niet zo happig op was om ze van de hand te doen.
    Maar wat ik eigenlijk erger vind , is dat de nieuwe eigenaar de aankoopprijs ook weer door zal berekenen naar de burger. Dus of wij er nu zo blij mee moeten zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.