De gemeente biedt aan subsidie van veertig procent aan voor de aanschaf van Automatische Externe Defibrilators (AED’s) in de openbare ruimte. In zekere zin gaf Bovenkerk het voorbeeld, doordat een werkgroep uit het Bewoners Platform zich daarvoor inzette. Die houdt zich ook met werven en opleiden van burgerhulpverleners (BHV) bezig, waarvan er nu 25 zijn, opgeleid en wel.

Er waren in Bovenkerk wel AED’s bij Stulz en De Westwijzer, maar zowel het bedrijf als de school is ’s avonds en ’s nachts dicht. Er worden nu apparaten en kasten in de openbare ruimte aangebracht bij café De Manen, de praktijk van huisarts Göbel, het Zonnehof en De Boemerang. Die zijn dus dag en nacht te gebruiken.

Stilstand

Per jaar krijgen 1 op de 1000 inwoners in Nederland een hartstilstand, die overleefd kan worden als een slachtoffer binnen zes minuten wordt gereanimeerd, meldt de gemeente. Zij zegt het belangrijk te vinden dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn in de openbare ruimte. Vandaar de subsidie, waarvan ook in Bovenkerk gebruik werd gemaakt. Een sponsor was daar ook de Rabobank Amstel en Vecht.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Een goede bereikbaarheid van AED’s in de wijken is van levensbelang. ‘Veel van de AED’s zijn niet bereikbaar buiten openingstijden omdat ze bijvoorbeeld in winkels, wijkcentra en in het Raadhuis hangen’, beseft de gemeente, die initiatieven voor AED’s in de buitenruimte daarom toejuicht.

40 procent
Inwoners en maatschappelijke organisaties kunnen subsidie aanvragen voor een AED en / of buitenkast. Bedrijven kunnen alleen voor een buitenkast subsidie vragen. De subsidie voor een AED bedraagt 40% van de aanschafkosten en de subsidie voor een buitenkast bedraagt 75% van de aanschafkosten, tot een maximum van in totaal €1.000. Kijk op www.amstelveen.nl/AED voor de overige voorwaarden. Het is ook goed dat inwoners die rond een AED wonen een cursus volgen, zodat zo veel mogelijk inwoners weten hoe ze die moeten gebruiken.

 

Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen: “In 2020 kunnen mensen met een laag inkomen en weinig vermogen die in het bezit zijn van een Amstelveenpas, kosteloos een reanimatiecursus volgen via EHBO vereniging Amstelveen.”

 

Over de reanimatiecursus met Amstelveenpas komt binnenkort meer informatie op de website ehbo-amstelveen.nl. Voor vragen: Astrid Lodder (secretaris van de EHBO vereniging Amstelveen) via: secretaris@ehbo-amstelveen.nl. Voor meer informatie over de Amstelveenpas kan men terecht op: www.amstelveen.nl/minima

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.