Het nieuwe boek van Peter Brusse (1936), jarenlang correspondent in Londen voor Volkskrant en NOS, heet ‘Ach, Engeland’. Daar komt hij over praten op dinsdag 5 november (19.30 uur) bij Libris Venstra aan het Stadsplein.  

Peter Brusse is ook voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal,  studeerde rechten in Amsterdam en raakte bij het grote publiek bekend als correspondent in Londen. Al meer dan een halve eeuw bestudeert hij de Britten en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen.

Man en vrouw

In ‘Ach, Engeland’ staat hij er bij stil dat Koningin Elizabeth, Good Queen Bess, dan wel geen landvoogdes, zelfs geen koningin van de Lage Landen wilde worden, maar ze verzekerde dat Engeland et geen land zo hecht ‘in vriendschap is verbonden’ als Nederland. De Lage Landen waren ‘onze oudste bondgenoten en meest vertrouwde buren’. De twee begrepen elkaar. Ook hun taal, zei ze, had dezelfde oorsprong. ‘Zij horen bij elkaar als man en vrouw.’

Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil, constateert Brusse.

Brexit

Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, als

Peter Brusse

vrienden, en dikwijls als rivalen of zelfs vijanden. Aan de vooravond van de Brexit-ontknoping maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. De Britten dreigen dan wel afscheid van Europa te nemen, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, scholden op elkaar, probeerden elkaar te bekeren, huwelijkten prinsjes en prinsesjes uit; een ondeugend Fries meisje verschalkte een Britse koning en een Hollandse stadhouder werd zelfs koning van Engeland. In de Tweede Wereldoorlog kwamen de Britten ons bevrijden.

‘Ach, Engeland’ is een caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen. En zij niet zonder ons. Toegang: 7,50 euro inclusief koffie / thee . Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.