De gemeente streeft wel naar luchtverbetering, maar constateert dat het fijnstofgehalte onder de wettelijke norm van 40 milligram oer kubieke meter blijft. Maar tegelijk dat de WHO-normen lager liggen en op sommige plekken in Amstelveen worden overschreden. Dat antwoorden B&W op vragen van de coalitiepartijen VVD, D66 e PvdA, aangevuld met het CDA uit de oppositie.

Die werden gesteld naar aanleiding van een RIVM-rapport, waaraan RTL Nieuws begin september aandacht besteedde. Maar dat rapport over slechte luchtkwaliteit en daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s is oud, zeggen B&W na het RIVM te hebben gebeld. Geen nieuwe inzichten dus, waar B&W nog geen kennis van hebben, voegen zij aan de antwoorden toe.

Geluidsnormen

Ook aan de wettelijke geluidsnormen wordt voldaan, maar het college beseft dat nochtans gezondheidsklachten kunnen optreden. “Het mag duidelijk zijn dat wonen in een stedelijke omgeving een ongezondere lucht met zich meebrengt dan een landelijke omgeving”, schrijven B&W. Maar het college zegt zich wel in te zetten voor de gezondheid van de inwoners en daarom ook voor verbetering van de luchtkwaliteit en geluidsbeperking. Het college benadert het Rijk en Schiphol met een actieve lobby op deze onderwerpen, meldt het aan de vragenstellers.

Kanker

Er komt voorlopig geen onderzoek naar het aantal kankerpatiënten in de gemeente. “Het krijgen van kanker heeft verschillende oorzaken. Naast de invloed van leefstijl, leeftijd, genetische factoren en leef-en werkomgeving is veel nog onbekend. Omdat de sterfte aan kanker in Amstelveen op basis van RIVM gegevens wel bekend is en onder het landelijk gemiddelde ligt, ziet het college op dit moment geen meerwaarde in het opvragen en delen van gegevens met betrekking tot de eventueel hogere aantallen kankerpatiënten in onze gemeente”, melden B&W.

80 km per uur

Binnenkort presenteert het college aan de gemeenteraad wel een stappenplan ter verbetering van de luchtkwaliteit. En gevraagd naar de contacten in Den Haag zeggen B&W:  “Het college heeft contact met de verantwoordelijke minister en staatssecretaris. In het stappenplan luchtkwaliteit zal dat nader worden uitgewerkt en geconcretiseerd. Conform de motie Gezonde lucht in Amstelveen zal de gemeente in een brief aan de minister vragen om de maximumsnelheid op de A9 te verlagen naar 80 kilometer per uur.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.