Het komende weekend wordt weer internationaal, zegt de gemeente. Zaterdag 12 oktober is er op het Stadsplein weer het hindoeïstische Diwali Festival voor de Indiase gemeenschap en zondag 13 oktober volgt daar het Japan festival. Het Diwali festival, ook wel lichtjesfeest genoemd, is van oorsprong gewijd aan de hindoeïstische godin Lakshmi en wordt hier voor de elfde keer gehouden. Het wordt zaterdag om 12.00 uur geopend door Economiewethouder Floor Gordon en om 17.00 uur spreekt burgemeester Tjapko Poppens er, die de volgende dag om 12.00 uur het Japan Festival opent.

De gemeente gaat er prat op een internationaal karakter te hebben. Meer dan veertig procent van de inwoners heeft een internationale achtergrond. “Amstelveen brengt graag verschillende culturen bij elkaar en is daarom al jaren betrokken bij de festivals”, meldt de gemeente.

India

Indiaas eten, Indiase muziek en spectaculaire Indiase dans, workshops en producten uit India zijn allemaal te zien en te ervaren tijdens het Diwali festival. Voor de allerkleinsten wordt is er een speciale ruimte ingericht om te schminken en te knutselen. Het programma begint om 12.00 uur op het Stadsplein en zal om 19.00 uur worden afgesloten met een vuurwerkshow. Het festival is gratis toegankelijk. Het volledige programma is te vinden via: www.diwalifestival.nl

Japan

Japan Festival

Ook het Japan festival biedt een feestelijk programma, dat om 12.00 uur begint op het Stadsplein. Het brengt Japan en Nederland samen op zowel culinair als cultureel gebied, zegt de gemeente. “Het symboliseert de kracht van samenwerking en wederzijds respect.” Behalve culinaire attracties zijn er ook workshops, zoals die over Origami. Het programma is te vinden via: www.japanfestival.nl

Gastvrij

Volgens wethouder Floor Gordon laat Amstelveen met het ‘Internationaal weekend’ zien een inclusieve én internationale gemeente te zijn. “Amstelveen heeft een lange historie als gastvrije gemeente. Het veilige woonklimaat, de goede voorzieningen en de internationale scholen maken het daarnaast een aantrekkelijke gemeente voor buitenlandse werknemers”, zegt ze.

De nieuwkomers geven de gemeente naar haar mening een culturele verrijking. “De meeste internationale Amstelveners komen uit India en Japan. Het Diwali- en Japanfestival bieden een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de Indiase en Japanse cultuur. Het is bijzonder dat we in Amstelveen zo goed samen kunnen leven en ik ben er trots op dat we onze diversiteit op zo’n positieve wijze vieren.”

 

 

 

1 REACTIE

  1. Zou niet eens bekeken moeten worden , hoe bij die 2 dagen ook echt Nederlanders worden betrokken, omdat ook de gemeente sponsor is? Tenslotte is het de bedoeling dat de verschillende bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten met de nadruk op ontmoeten en kennismaken met de verschillende uitingen van respectievelijke de Japanse en Indiase cultuur. Ik ben een paar maal geweest op de Japanse dag en daar vond ik toch een heel scala van culturele uitingen. Dat festival werd ook druk bezocht door autochtone Nederlanders. Daarentegen vond ik het Indiase aanbod ( toen ik er was) wat povertjes afsteken. Snoeiharde house uit India, heel veel eten , wat dansen en heel veel Indiase mensen , maar nagenoeg geen Nederlander in die tent te zien. Men vermaakte zich wel uitstekend, maar wel onder elkaar. Dan zit ik me toch af te vragen of men zijn doel niet is voorbij geschoten.
    Een feestje onder elkaar is niets op tegen , maar dient niet gesponsord te worden door de gemeente. Dat kan men zelf ook wel regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.