Het zit GroenLinks en Burgerbelangen toch wel dwars dat er een financieel conflict is met Aalsmeer, waardoor die gemeente niets wens bij te dragen voor de investeringen van Amstelveen in ICT. Als Aalsmeer daar niet op terig komt, prijkt een gat van minimaal € 1,4 miljoen de begroting, zei GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas woensdag.

Ruud Kootker

Eigenlijk vonden hij en Rood Kootker van BBA dat B&W tot nu toe te veel een formalistische weg bewandelen door zich aan de zogenoemde Centrumregeling – zeg maar het samenwerkingscontract – te houden, dat een totaal niet bindend advies van deskundigen voorschrijft. Kootker voelt meer voor een overheidsmediator als begeleider van de gesprekken tussen beide gemeenten.

Consequenties

Hij gaf al eerder aan liever niet de niet bindende advisering uit het

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

contract van stal te halen, maar de bemiddeling van een neutraler mediator er op los te laten. Maar ICT-wethouder Frank Berkhout vindt dat nu volgens het bestaande contract moet worden gehandeld. Overigens heeft Aalsmeer laten weten de samenwerking te willen veranderen, waardoor ook het contract anders in elkaar moet gaan zitten. Kortekaas zei al bij de behandeling van de Perspectiefnota (contouren voor volgende begroting) de ruzie tussen de gemeenten te hebben aangesneden en de financiële consequenties daarvan.

Commissie

Frank Berkhout

Berkhout zei dat, als men er ambtelijk en bestuurlijk niet uitkomt, een adviescommissie wordt benoemd. De door Kootker gewenste mediator is volgens hem niet in lijn met het bestaande contract. Eind deze week zou volgens hem een notitie over de situatie aan de raad worden gezonden, waarin ook de eventuele financiële gevolgen van het conflict aan de orde komen in het licht ook van de zogenoemde september circulaire van het Rijk over de inkomsten voor de gemeente van die kant. Er is volgens hem geen aanleiding voor stopzetten van de samenwerking. “Wij moeten er samen uitkomen”, zei hij. “Maar de partijen zijn het nu niet eens over wie er gelijk heeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.