Saloua Chaara

De coalitie (VVD, D66 en PvdA) in de gemeenteraad steunde woensdag een door GroenLinks, SP en  ChristenUnie volkomen overbodig genoemde motie van D66, ingediend door Saloua Chaara, waarin B&W werd gevraagd het aantrekkelijk te maken voor onderwijzers in Amstelveen te blijven of aan de slag te gaan. Dan moet je betaalbare woonruimte gaan bieden, maar juist aspect komt in heel de motie niet voor, zei raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. De kwestie kwam aan de orde bij de zogenoemde ‘Onderwijsagenda’,  waarin het beleid voor de komende jaren staat.

Behalve van de coalitie kreeg de motie wel de steun van CDA, Burgerbelangen en Actief voor Amstelveen (AVA). Vooral de instemming van die laatste fractie is merkwaardig, omdat die partij voortdurend aandringt op goedkope woonruimte. Maar Jacqueline Höcker van AVA zei de motie wel ‘sympathiek’ te vinden.

Afkeuring?

Fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie zei niet alleen dat wat Chaara toevoegde al in het beleid vastligt, maar zag er bijna een motie van afkeuring in. Het D66-raadslid drong er bij de wethouder van Onderwijs, Frank Berkhout en óók van D66, op aan geregeld met schoolbesturen te praten over een dreigend of bestaand lerarentekort en hulp van de gemeente aan te bieden. En die moet ook samen met het onderwijsveld aantrekkelijk maken als leraar aan te blijven of naar Amstelveen te komen. Als daarvoor een speciaal fonds nodig is moet dat er in 2021 maar komen. In andere plaatsen is een schrijnend tekort aan leraren en in Amstelveen moet men dat voor zijn, betoogde Chaara.

Twee mogelijkheden

Twee mogelijkheden zijn er, reageerde De Pijper: Wat zij voorstelt is volstrekt overbodig óf zij vindt dat de wethouder van haar partij zijn werk niet goed doet; want dat een onderwijswethouder geregeld met schoolbesturen over van alles en nog wat praat, behoort gewoon tot zijn taak. “Wat is er nou vernieuwend?” wilde De Pijper weten.

Woningen

Stieneke Kruijer (GL)

SP en GroenLinks hadden vorige week een meeting in het Poppentheater gehad, waar overigens niemand van de vorige raadsleden aanwezig was, en daar een moeder van een naar Almere verhuizende onderwijzeres gehoord, die ook in haar nieuwe stad aan het werk gaat. Zij vertrekt uit Amstelveen, omdat zij hier geen woning kan krijgen. Relatief laag salaris en in de middenklasse daarvoor te hoge huren zijn een oorzaak van het onderwijsprobleem, zei Kruijer. Er moeten voor onderwijzers in Amstelveen goedkope woningen zijn, maar juist die nood wordt niet genoemd in het voorstel van Chaara, constateerde zij.

Echt aan de hand

En verder, viel Marina Casadei (SP) haar bij, staan de dingen die zijn noemt al in de onderwijsagenda, die overigens unaniem door de raad werd goedgekeurd. “We weten wat er echt aan de hand is”, zei Cadasei. Het gaat volgens haar om wonen en salaris. En Amstelveen maakt geen aanstalten tenminste in het woonprobleem te voorzien. Kruijer: “Een deel van de problemen op onderwijsgebied kunnen wij plaatselijk niet oplossen. Maar wij kunnen hier wel invloed hebben op woonruimte.”

Ambities

Marina Casadei

Chaara zegt dat D66 als ‘onderwijspartij’ wel trots is op het vastgelegde beleid voor de komende jaren, maar de ambities op het gebied aan aantrekken en behouden van leraren wil opschroeven. Maar de tegenstanders zeggen dat het niet lukt zonder betaalbare woonruimte die in heel haar voorstel niet wordt genoemd. Op dit moment manifesteert zich intussen nog geen tekort in het Amstelveense onderwijsveld. Ontstaat dat wel dan zou het de kwaliteit aantasten, zei Chaara. Maar zij denkt vooral aan hulp bij het volgen van een cursus, innovatietrajecten op scholen en / of faciliteren van stages bij een andere onderwijssector. Voor dergelijke dingen met er dan een fonds komen. “Natuurlijk moet het fonds een aanvulling zijn op wat scholen zelf kunnen doen,” zegt ze.

Onderwijswethouder Berkhout zag in de motie van zijn partijgenote een steun in de rug. En in het feit dat er in Amstelveen nog geen tekort is aan onderwijzers een bewijs van de door de gemeente gestimuleerde kwaliteit van het onderwijs.

4 REACTIES

  1. Het is toch wel de meest dodelijke kwalificatie als je motie ‘sympathiek’ wordt genoemd. Wat overigens gewoon betekent dat ie overbodig is, maar dan in nette bewoordingen en zonder iemand tot op zijn/haar sokken af te branden.

    Wat dat betreft was het gisteren wel de avond van de overbodige moties, want GroenLinks diende een evenzo ‘sympathieke’ motie in. Kunnen jullie dat niet van tevoren even met elkaar afstemmen dames en heren van de raad? Dán bespaar je namelijk pas tijd in plaats van die merkwaardige nieuwe vergaderwijze die gisteren is ingevoerd. Het is maar goed dat de burgemeester af en toe wat toelichtende teksten sprak voor de boeren en burgers thuis en op de tribune, want anders begreep niemand er wat van. Zo sommige raadsleden het zelf al begrepen dat is..

  2. Dus eerst moet er een tekort aan leerkrachten ontstaan , voordat D’66 , de onderwijspartij 😂😂zeggen ze zelf , voordat men eens aan huisvesting van startende leerkrachten gaat denken, maar ja dan zijn ze al weg naar plaatsen , waar werk en woningen zijn. Regeren is vooruit denken hè, D’66!
    Hetzelfde geldt zeker ook niet voor mensen uit de zorg om maar eens wat te noemen en andere cruciale beroepen in een stad.
    Nee, het college runt de stad met Ict’ers, managers, grootverdieners en expats! 😂😂😂😂De rest mag gehuisvest worden in een kartonnen doos, een Tiny house, container of een garage!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.