Zoals eerder gemeld is het gebouw van SAKB KunstLokaal aan de Ouderkerkerlaan 15, samen met de Turnzaal ernaast open op de Open Monumentendag op zondag 15 september. Het ontwerp stamt uit de tijd van de bouwstijl ‘Amsterdamse School’. Er is een interessant en tegelijk ludiek programma om bezoekers voor te lichten over de geschiedenis en bouwstijl van beide panden en over het huidige gebruik ervan.

Beide panden werden in 1925 als een samenhangend geheel ontworpen door architect Arnold Ingwersen. Op nummer 15 werd de Christelijke ULO gehuisvest en op nummer 14 de Turnzaal van turnvereniging ODIN.

Turnen

Op 15 september zal in het Turngebouw het verleden van beide panden belicht worden. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur geeft op elk heel uur kunsthistoricus Fred Meulenbelt een korte lezing geven over de gebouwen, de architect en de bouwstijl. Hierna neemt hij de toehoorders mee voor een wandeling door en om de gebouwen heen om de kenmerken van de bouwstijl te tonen.

ULO

Tussen 11.30 uur en 15.30 uur worden op elk half uur verhalen verteld over gebruikers van gebouw nummer 15 in het verleden. Er zijn smakelijke verhalen bij van ouderen die destijds als leerling op de Christelijke ULO hebben gezeten. Van 1978 tot 1989 werd nummer 15 gebruikt als dependance van het Keizer Karel College. Die werd ‘Het Valkhof’ genoemd. Ook uit deze periode zijn anekdotes te vertellen. De verhalen worden verteld door Loek Berbee, die als docent wiskunde aan het KKC zelf deze periode heeft meegemaakt. Ook kan men een tentoonstelling zien van meer dan 70 klassenfoto’s van de 88 eerste en tweede klassen van ‘Het Valkhof’.

Heden

In het gebouw ernaast, op nummer 15, kunnen bezoekers zien hoe het gebouw sinds 1989 door SAKB KunstLokaal gebruikt wordt. In alle lokalen zijn cursisten aan het werk en de docenten zijn aanwezig om de activiteiten te begeleiden. Men kan de sfeer proeven tijdens lessen tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren of het toepassen van grafische technieken.

Workshops

Speciaal voor Open Monumentendag worden twee soorten workshops gegeven die aansluiten bij architectuur. Om 11.00 uur en om 15.00 uur geeft Marjolein van Doorenmaalen uitleg over lijnperspectief en verdwijnpunten in tekeningen en neemt ze daarop de deelnemers mee naar het balkon in het Turngebouw om daar met hen het geleerde in praktijk te brengen. Om 12.30 uur helpt Edgar Jansen geïnteresseerden hun eigen droomgebouw te tekenen in zijn workshop ‘Fantasiegebouwen tekenen à la Piranesi’.

Beide gebouwen zijn op 15 september van 10.00 uur tot 16.30 uur open. Koffie en thee staan klaar voor bezoekers. Ook is er speciaal voor deze dag door SAKB KunstLokaal een gratis brochure gemaakt met informatie over het gebouw en verhalen van gebruikers.

Zie voor meer info: www.sakb.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.