Mede door de zon werd het zondag een feestje in de Dorpsstraat, waar officieel wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) officieel de Italiaanse ijssalon Gia Gelato opende van haar partijgenoot in de gemeenteraad Tawros Aslanjan en diens compagnon Danilo Gianotta. Het zowel de salon zelf als de straat in het Oude Dorp werden bomvol.

Raadsleden, ondernemers uit de buurt en voorbijgangers waren van de feestelijke partij en werden aan de lopende band op (uiteraard) ijsco’s, drankjes en goeddeels Italiaanse hapjes getrakteerd. En bij ingeblikte muziek zorgde zangeres Irene van Raadt voor Italiaanse operasongs, waarmee zij spontaan applaus oogstte.

Werhouder Gordon (midden) met Aslanjan (rechts) en Giannotta, met diens kinderen

Bruisen

Voor het Engelse populaire repertoire zorgde vocalist Gino van Groeningen. “Het Oude Dorp is de laatste tien jaren steeds meer gaan bruisen”, zei Gordon. En zij vond de nieuwe ijssalon prachtig passen in de horecabuurt die er tot stand kwam. “Daar voegen deze ondernemers iets aan toe.” Haar eigen zonen hadden vrijdag het ijs voorgeproefd, zei ze. “En mijn jongens hebben het ijs goed gekeurd.”

Gordon weer ook op de in het Oude Dorp ontstane BIZ (Bedrijven Investeringszone), waarbij zo’n negentig ondernemingen zijn aangesloten. “Volgens mij worden jullie er ook een onderdeel van”, zei je tegen Aslanjan en Gianotta.

Autoluw

Het openingsfeest vond een week vóór het festival Jazz in het Dorp plaats.

Irene de Raadt

Daarvoor wordt de straat voor verkeer afgesloten. Maar dat lijkt op termijn pertinent het geval te worden. De opening van de ijssalon bewees opnieuw dat de door de Dorpsstraat rijdende auto’s echt een gevaar voor daar lopende volwassenen en kinderen worden. “Het karakter van het Oude Dorp is veranderd, dit kan zo niet langer”, vond wethouder Herbert Raat.

Overigens is het niet alleen ijs wat de klok slaat in de nieuwe zaak. Men kan er ook terecht voor een kopje Italiaanse koffie, afkomstig van het merk  Buscaglione. Van maandag af is Gia Gelato zeven dagen per week open van 12.00 tot 22.00 uur.

 Historie

Gordon zei overigens de geschiedenis van het Italiaanse ijs te hebben bestudeerd en zij was er achter gekomen dat het al in de zestiende eeuw werd uitgevonden. Maar om er een succes van de maken was en echte ondernemer nodig. In 1686 opende de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli zijn café Procope in Parijs, van waaruit de rest van Europa voor het Italiaanse ijs werd gewonnen.

22 REACTIES

 1. De door de Dorpsstraat rijdende auto’s vormen volgens wethouder Raat echt een gevaar voor daar lopende volwassenen en kinderen.

  Geldt dat dan niet voor de scooters en motorfietsen die op het Stadsplein tussen spelende kinderen en lopende volwassenen scheuren?

 2. Mooi hoor zo een ijszaak. Maar whow wat een interessante belangenverstrengeling.
  Ambtenaren die een persbericht maken en uitsturen naar de gemeentelijke relaties. En dat dus met belastinggeld en de systemen van de met belastingmiddelen betaald zijn en voor publieke doelen ingericht om de commerciele ijszaak van een raadslid die onderdeel is van de coalitie die geopend wordt door de wethouder van diezelfde politieke partij, dat is dus gewoon?

  Oftewel GRATIS reclame! Elke andere reguliere ondernemer krijgt dit niet niet. Beetje apart dit. Maar ja in dat oude dorp bezit (mede) de VVD-voorzitter Claudio Mancinelli het gebouw De Bajes waar VVD raadslid Remco Snoek een tweede horecagelegenheid uitbaat naar zijn wine bar die deze ook in het oude dorp exploiteert. En snoek mag dan weer VVD woordvoerder op MKB zijn. En daar organiseert men ook graag eea. Kortom ONS kent ONS.

  Wie durft raadsvragen te stellen over de belangenverstrengelingen aangezien Aslanjan D66-woordvoerder Oude Dorp is?

  • Heel interessant netwerkje 😂😂 Maar ja, dit staat niet in de gebruikelijke lokale ( lees reclame voor Amstelveen )media. Toch lijkt me wel van belang om te weten.

 3. Deze schaamteloosheid is structureel en is dus onuitroeibaar. De neoliberale kliek is aan het bewind en laat zich door niets en niemand afhouden van hun eigen en elkaars belang.

  Het raadslid dat deze belangenverstrengeling en vriendjespolitiek en -journalistiek aan de kaak stelt, hoort niet meer bij het onderonsje en mag dus niet meer meespelen.

  • Een nieuwe onderneming in het Oude Dorp is gewoon nieuws. Elke nieuwe vestiging is dat, ook in het stadshart. We moeten niet de situatie krijgen dat Hudson’s Bay (geopend door de burgemeester) wel en een ijssalon van een MKB-ondernemer niet het lokale nieuws haalt en sowieso niet als een van de aandeelhouders raadslid is, waardoor heel het bedrijf gediscrimineerd dient te worden ten opzichte van andere ondernemingen.

   • Natuurlijk mag dat maar het valt de hr. Visser gewoon op en hij geeft er een uitleg aan en App nog meer. Dat mogen zij als reageerder ook doen. En ja zij dragen dubbele petten. Bij een goede berichtgeving moet dat wel vermeld worden zoals je gedeeltelijk hebt gedaan.

    • Zo zou het wel eens leuk zijn als je een colomn wijdt aan al die opeenstapeling van functies, belangen en belangetjes binnen onze gemeente en dat je dan man en paard noemt, ook op wijkniveau.
     Jij weet daar veel van en het zou voor je lezers zeer verhelderend werken, denk ik.

     • Heb ik wel eens gedaan. Volgens de OA-voorzitter regeren in feite 200 mensen heel het land. In Amstelveen kom je ook overal dezelfde koppen tegen, die het wonderwel met elkaar kunnen vinden. Pluche bevindt zich ook buiten het raadhuis.

   • Johan, het opmerkelijke is niet zozeer de nieuwe ijssalon, het opmerkelijke is dat een D66-raadslid gewoon woordvoerder oude dorp kan blijven terwijl ie een belangenconflict heeft, net zoals Remco Snoek. Het opmerkelijke is verder dat zijn wethouder-partijgenoot de zaak opent en er een persbericht over naar buiten brengt met zalvende teksten over het raadslid en zijn initiatieven (wie controleert nu wie?). En ja je kan ook twijfels hebben bij de aandacht voor Hudson Bay door de gemeente, maar er is geen directielid van Hudson Bay, raadslid. Zonder persberichten vanuit de gemeente had deze site dit bericht op deze wijze er niet over geschreven en vast en zeker zal dit in het Amstelveens Nieuwsblad van woensdag staan, het staat alvast op hun site, net als op de website van RTVAmstelveen. De gemeente maakte geen persbericht en rukte niet met wethouder of burgemeester uit, toen pizzaketen Papa John en een andere ijssalon Subzero zich in Amstelveen vestigden, kortom het kan verkeren.

    • 1. Ik had het stuk al op de site gezet, voordat het persbericht kwam. Dus het had er ook zonder dat gemeentelijke persbericht gestaan.
     2. Het stond gewoon op de agenda van de wethouder, waardoor ik er heen ging.
     3. Ik vind dat Aslanjan geen woordvoerder Oude Dorp kan blijven.
     4. Ik blijf er bij dat alle nieuwe ondernekmingen, ook die in het Stadshart, nieuws zijn en op die wijze door de lokale pers worden behandeld.
     5. Papa John heeft de gemeente kennelijk niet om een wethouder gevraagd. Ik las er wel iets over in een lokaal blad, maar dat bedrijf houdt er blijkbaar een selectief persbeleid op na, want ik wist het niet. Zelfde geldt voor Subzero.

     • IJssalon Subzero’s heeft bij de opening zeker om een wethouder gevraagd en die is geweest ook. Alleen heeft geen 1 politieke partij hier verder in de media reclame voor gemaakt. Maar ook op de facebookpagina van de VVD wordt voor Gia Gelato reclame gemaakt. Prima als een raadslid ondernemer is maar niet in eigen gemeente.

 4. Naar mijn idee bevindt het pluche zich juist buiten het raadhuis, terwijl er wel vele lijntjes lopen van bedrijfsleven via het raadhuis. Juist de namen van die bedrijven of personen die daar achter zitten zijn bij het grote publiek onbekend. Ik kan wel een “ wild guess “ doen, maar daar schiet niemand wat mee op.

 5. Het gemeentehuis zorgt goed voor zichzelf en zijn directe omgeving. Het is omringd door allerlei leuke faciliteiten en zaken waarin de neoliberalen (of hun vriendjes) belangen hebben. Al hun wensen worden vervuld. Liever geen auto’s meer die hinderlijk en gevaarlijk zijn? Prima hoor, de VVD-bestuurders zorgen ervoor.

  Jammer dat raadsleden niet investeren in het Stadshart..

 6. Het valt me me inderdaad op dat degenen die dicht bij het vuur zitten kennelijk op meer aandacht kunnen rekenen van de gemeente dan anderen. Afgezien van het feit dat je naar mijn idee elke schijn van belangenverstrengeling moet zien te voorkomen, vind ik het ook vrij bizar dat de gemeente een persbericht schrijft over de opening van een ijssalon. Nou ja persbericht, advertentie is een beter woord. Er zijn inderdaad voorbeelden te over waarbij geen persbericht verschijnt en toevallig zijn dat ook allemaal geen raadsleden. Het riekt naar politieke incest en ambtelijke klunzigheid. Grof taalgebruik misschien, maar hopelijk komt het dan een keer aan op de burelen van de tientallen ‘communicatieadviseurs’ die de gemeente rijk is.

  • Hoezo grof taalgebruik? Je zegt gewoon de waarheid en dit is niet de eerste keer keer dat zoiets gebeurt. Dit soort belangenverstrengeling kan niet genoeg genoemd worden.

 7. “Raadsleden, ondernemers uit de buurt en voorbijgangers waren van de feestelijke partij.”

  Waren omwonenden niet uitgenodigd? Wat vreemd. Hoewel.. Aslanjan heeft het niet zo met bewoners.

  Ik heb hem en zijn D66- en horecamaatje vd Steenhoven twee à drie keer gevraagd om eens bij ons langs te komen om het Stadsplein eens van onze kant te overzien en om er over te praten, maar ondanks stellige toezeggingen hebben beide democraten nooit van zich laten horen. Ik hoor niet niet bij de kliek.

 8. ‘Bruisend’ is trouwens makelaarsjargon voor lawaaiig, slecht voor de nachtrust. Daarom ben ik wel benieuwd naar reacties van bewoners op de onstuitbare toename van horeca in het Oude Dorp.

  Misschien moet ik als Stadspleinbewoner juist blij zijn dat Aslanjan en zijn vrienden ons met rust laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.