De Mercedesdealer Stern op de hoek van de Ouderkerkerlaan en de Beneluxbaan en het benzinestation van Texaco, waarin trouwens ook een winkel van Spar is gevestigd, worden gesloopt. Er komen 130 middeldure en dure appartementen in een gebouw met 17 bouwlagen. De eigenaar en verhuurder van de panden ziet in een garage en brandstofpunt geen heil meer en wil een herontwikkeling voor de woningmarkt. B&W juichen na een Quick Scan dat plan toe en gaan het bespreken met raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Initiatiefnemers Innova Investments en Being Development in Amsterdam zeggen driekwart van de te bouwen flats in het middeldure en een kwart in het dure segment te willen bouwen. Van de middeldure huurwoningen worden de helft in het hoge en de andere helft in de lage huur gerealiseerd, wat neerkomt op respectievelijk ongeveer € 900 en € 1100 per maand.

Kritiek

De herontwikkeling past volgens de  gemeente in de lange termijn visie, vastgelegd in de “Update voor het Keizer Karelpark 2019”. Het ontwerp van het appartementengebouw past binnen de kaders van de concept van de gemeentelijke hoogbouwvisie, inhoudende dat er meer hoogbouw moet komen in Amstelveen.  Intussen rekent de gemeente wel op veel kritische inspraakreacties in de buurt. Er is een grondtransactie nodig om het plan te kunnen uitvoeren, omdat de plannen niet volledig passen op grond van de eigenaar.  “De ervaring leert dat deze transacties een project kunnen vertragen”, zegt de gemeente. Op verzoek van initiatiefnemer wordt een project gestart onder leiding van een gemeentelijke projectmanager. Daarna worden de gemeentelijke kosten onderzocht, alsmede de vergoeding daarvan en een eventueel grondverkoop proces.

Parkeerplek

Mercedes heeft nog een contract tot begin volgend jaar. Het tankstation tot 2026, maar dat wordt beëindigd als de bouw begint, laat de gemeente weten. Bij elk appartement wordt automatisch één parkeerplek verhuurd. Voorlopig is met de eigenaar afgesproken dat de middeldure woningen geschikt worden gemaakt voor uit diverse personen bestaande huishoudens, met kinderen. De ontwikkelingslocatie moet zelf voorzien in de parkeerfaciliteiten. Ook komen er voldoende ruimte voor het stalen van fietsen.

Startnotitie

Een zogenoemde Startnotitie voor het plan wordt pas na participatie met omwonenden en belanghebbenden aan de gemeenteraad aangeboden. Op basis van die Startnotitie kan initiatiefnemer het plan nader uitwerken en ook de financiële haalbaarheid van het plan worden bepaald, inclusief de noodzakelijke grondtransactie. De koopsom van door de gemeente te verkopen percelen wordt bepaald op basis van een door de gemeente in opdracht te geven onafhankelijke taxatie.

Voor de ontwikkeling op eigen terrein met de eigenaar van de slooppanden alle gebied overstijgende (plan) kosten die samenhangen met de ontwikkeling aan de gemeente te vergoeden en zo nodig wordt hem een bijdrage gevraagd voor ruimtelijke ontwikkeling.

 

2 REACTIES

  1. €900,— voor hokken
    €1100,— voor gezinsappartementen.
    + je moet parkeerruimte huren en misschien servicekosten betalen.
    Echt weer betaalbare woningen, waar het wel zal stikken van de expats, want de gewone Amstelvener kan dat meestal niet betalen. Leve de sociale cohesie van de wijk!
    Ik zie de Hollanders en Indiërs al cricketen en voetballen bij de Paaskerk 😃😂😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.