In de Augustinuskerk geeft Pauluskoor Amstelveen vrijdag 1 november (20.15 uur) een concert. Het zingt ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins en het ‘Gloria’ van Francis Poulenc, samen met Philharmonia Amsterdam en Aliya Akhmadeeva, sopraan. Het koor staat onder leiding van dirigent Marcel Joosen.

‘The Armed Man’ van Sir Karl Jenkins ging in 2000 ter gelegenheid van de millenniumviering in Londen in première. De componist raakte geïnspireerd door het Franse soldatenlied uit de 15de eeuw ‘L’homme armé’. Jenkins gebruikte in zijn mis literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Teksten over oorlog en geweld, maar ook over de gruwelijke gevolgen ervan geweld en over de eeuwige hoop op vrede. Het is een syncretistisch werkje geworden, want de Islamitische oproep tot gebed klinkt en vier delen van de katholieke mis (het Kyrie, Sanctus, Agnus Dei en Benedictus) zijn ook te horen.

Soldatenlied

‘The Armed Man’ begint met het oude soldatenlied dat gezongen wordt door het koor begeleid door trommels. In de volgende 12 delen worden muziek en tekst ingezet om dreiging, agressie, ontzetting, verdriet en uiteindelijk hoop te verklanken.

In het slotdeel zingt het koor nogmaals het L’homme armé, nu gevolgd door een a cappella deel gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21. ‘God zal alle tranen uit hun ogen wissen, er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn’.’

Gloria
Het ‘Gloria’ van Francis Poulenc is een stuk voor koor, orkest en sopraan en ging in 1961 in Boston (VS) in première. Poulenc was lid van de ‘Groupe des Six’, zes jonge Franse componisten die zich verzetten tegen de zware muziek van de Duitse romantiek en van het impressionisme. Het Gloria, een onderdeel van de katholieke mis, is een goed voorbeeld van de muziek van Poulenc,  altijd fris, hier en daar ernstig en soms met een knipoog.

 Oratorium

Het Pauluskoor Amstelveen is geen kerkkoor meer, zegt het zelf. Het werd in 1938 wel als zodanig opgericht in de Pauluskerk, die toen net was afgebouwd. Twee jaar later veranderde de naam in Christelijk Gemengd Koor Con Animo. Maar toen de Duitse bezetter eiste dat koren lid werden van de ‘Kulturkammer’, wat blijkbaar niet voor kerkkoren gold, werd het ‘Paulus Kerkkoor’. Dat bleef na de oorlog zo. Maar in 1951 werd het – los van de kerk – ‘Pauluskoor Amstelveen’.

Sinds 2018 is het een zelfstandige oratoriumvereniging, die rond de 90 leden telt en eenmaal per drie jaar de  Matthäus Passion uitvoert.

Foto: Ruud Janssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.