De Rijdende Rechter, mr. John Reid (foto), is voor zijn tv-programma op zoek naar conflicten in Noord-Holland. Hij was hier onlangs voor een hoog oplopend conflict tussen de Turkse fruitwinkel in Bankrashof en enkele andere ondernemers, vertegenwoordigd door schoenmaker Hans Heine, en de VVH in het flatgebouw. Bij de uitslag die de eiseres, eigenares van de fruitwinkel in het gelijk stelde, legde de gemeente zich neer.

Mr. John Reid zoekt voor zijn programma de Rijdende Rechter nu nieuwe geschillen om te behandelen. In het wekelijkse programma (elke dinsdagavond op NPO 1) gaat hij langs bij mensen die een conflict hebben met hun buren, de woningbouwvereniging of bijvoorbeeld de gemeente, in heel Nederland. Zo gaat hij komend seizoen onder meer langs in Noord-Holland, waar hij zich buigt over de erfgrens in het midden van een greppel in Tuitjenhorn. Erfgrenzen en het plaatsen van schuttingen daarop zijn kennelijk trouwens een geliefd onderwerp bij degenen die zijn hulp inroepen.

Team

“Als er een conflict is tussen twee partijen, dan ga ik met mijn team, altijd persoonlijk langs om polshoogte te nemen”, aldus mr. John Reid. “Om een goed beeld te krijgen van wat er echt aan de hand is en hoe het op te lossen is volgens de wetgeving. Bij de Rijdende Rechter komen we dan snel, en kosteloos, tot een bindende uitspraak.”

Bindend

Sinds 2016 is mr. John Reid de Rijdende Rechter. In Nederland is het wettelijk mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen neemt. Dit kan alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Van deze regeling wordt in de Rijdende Rechter gebruik gemaakt. Zo kan het dus gebeuren dat mr. John Reid, die in het dagelijks leven kantonrechter is in Alkmaar, opeens recht spreekt in een café in Limburg of een burenruzie in Groningen beslecht.

 

Mensen die een conflict hebben en juridische duidelijkheid wensen, kunnen zich aanmelden via www.rijdenderechter.nl.

2 REACTIES

  1. De rijdende rechter gaat niet in discussie. Hij zegt: “Dit is mijn oordeel en daar moet u het mee doen.” Dat heeft niets te maken met mijn stokpaardjes democratie, vrije meningsuiting (behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet) en publiek debat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.