Urenlang had hij in de ruimte van zijn scootmobiel gelegen, bij het voertuig, voordat de man die zich verder alleen in een rolstoel kan voort bewegen werd ontdekt. Het draadloze signaleringssysteem, dat hulp inroept via een knopje aan een draad rond de hals van de bejaarden, werkte niet. Nooit als men in zorgcentrum Klaasje Zevenster van Brentano buiten de eigen woning is. “Er komt als men op het knopje drukte wel iemand helpen maar daar werkte het niet.”

Valpartijen zijn er aan de lopende band, maar men heeft geluk als dat in huis van de woontorens aan de Klaasje Zevensterlaan gebeurt. Maar ja, een vrouw was voor haar deur gevallen. Geen bereik dus. Dus bleef zijn met haar blauwe plekken tot iemand haar vind en in haar rolstoel hielp. “Ik neem het systeem hier niet eens mee naar toe”, meldde iemand in het Brantano-restaurant Bij Klaasje, waar veel huurders in het zorgcentrum de maaltijd gebruiken.  “Er is hier toch geen bereik.” Hij wist te vertellen dat ook een andere bewoner doe dag net niet thuis was gevallen en dus pech had gehad. “Zorg dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt, dan kun je 112 bellen”, adviseerde een buurbewoonster die ook in het buurtrestaurant kwam eten.

Koepel

In het oude Brentano, ooit de naam van alleen de vestiging aan de Klaasje Zevensterlaan die na de fusie met Huis aan de Boel ging gelden als koepel, was iedereen overal in het complex verbonden met de receptie. Men kon toen door het systeem spreken. Ook de inmiddels gesloopte aanleunwoningen waren daarop aangesloten. De receptioniste zag meteen wie er had gedrukt. De grond van die woningen is inmiddels verkocht er er worden aan iedereen te verhuren en te verkopen flats op gebouwd. Er is dus veel veranderd.

Eigen kamers

“We betalen voor die knop wel € 17,50 per maand”, wist een andere huurder van een zorgappartement. Voor dat bedrag is men aangesloten op een modern hulpsysteem, dat geen centimeter buiten de eigen kamers werkt. “Je kunt dus alleen in je eigen kamer vallen of een ander ongeluk krijgen”, weet een bewoner. “Misschien steekt er de opvatting achter dat wij thuis moeten blijven….”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.