Volstrekt buiten de media om bezochten omwonenden van het Keizer Karelplein woensdagavond het atelier in Zandvoort van kunstenaar Margot Berkman, die op het plein een kunstwerk gaat maken. Er kwam destijds protest in de gemeenteraad, omdat B&W zonder die in te lichten al een keuze voor de kunstenares hadden gemaakt, met volledig voorbijgaan aan Amstelveense vakgenoten.

De omwonenden werden nu, volgens een persbericht van de gemeente, bijgepraat over de voortgang van het kunstwerk en konden een eerste reactie geven op het voorlopige ontwerp. Volgens het persbericht waren de reacties positief. Berkman zou hebben gezegd inmiddels vaak op het Keizer Karelplein te zijn geweest om de ruimte goed in zich op te nemen. “Daar heb ik ook met omwonenden gesproken. Hun betrokkenheid, verhalen, e-mails en ideeën hebben mij in grote mate geïnspireerd”, zou ze tegen de afdeling communicatie van de gemeente hebben gezegd. Het voorlopige ontwerp viel volgens haar in goede aarde. Voor het einde van dit jaar zal het kunstwerk op het gewijzigde verkeersplein kunnen staan. De gemeente heeft er € 75.000 voor uitgetrokken.

Verkeersveiligheid

Volgens verkeerswethouder Rob Ellermeijer is bij de ontwikkeling ervan rekening gehouden met de verkeersveiligheid. Hij verdedigt zijn keuze voor Margot Berkman onder meer met de opvatting dat die ruime ervaring heeft met het maken van kunst voor een specifieke locatie in de openbare ruimte met bijzondere verkeersveiligheidseisen. “Haar werk voor het Keizer Karelplein is bovendien een aanvulling op de huidige beeldencollectie van de gemeente.”

Participatie

In september vorig jaar meldden enkele omwonenden dat zij graag een bijzondere inrichting van het verkeersplein zagen. Op de keuze voor de kunstenares na waren zij volgens de gemeente betrokken bij het project. Onder meer waren er enkelen bij een voor hen georganiseerd gesprek met Margot Berkman in Museum Jan van der Togt. Vooraf hadden zij verhalen en herinneringen met haar gedeeld over het Keizer Karelplein.

Het verkeersplein geeft toegang tot de wijk Keizer Karelpark, Amstelveen Zuid, maar is ook een verbinding tussen Amstelveen Noord en Amstelveen Zuid, zegt de gemeente. ‘Om het belang van de locatie te benadrukken, het plein aantrekkelijker te maken en tegemoet te komen aan de wens van omwonenden, was een landmark gewenst’.

 

 

2 REACTIES

  1. Inderdaad het is een mooi en onzichtbaar ontwerp! Maar waarom mogen wij het niet zien? Of moet de gemeente eerst het kijkgeld op tafel leggen? Vreemd bericht, met de nieuwswaarde van 0,0 %

    • Omdat dit bericht één ding wel bewijst, dat in vele gevallen de afdeling communicatie ( lees propaganda) belangrijker is dan transparantie en vrije nieuwsgaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.