Met de stemmen van SP, ChristenUnie en GroenLinks tegen ging de gemeenteraad vorige week akkoord met de bouw van 549 woningen op de plek van het voormalige Hewlett Packard kantoor aan de Startbaan. Op voorstel van B&W koos de raad voor een variant waarin de meeste koopwoningen voorkomen, terwijl bijvoorbeeld de ChristenUnie voor een variant was, waarbij er meer huurwoningen zouden komen.  

Lennart de Looze (GroenLinks)

De woningen gaan goeddeels naar het dure en middeldure huursegment en een vijfde ervan komt in het koopsegment, waarin met overigens voor € 363.000 naar één slaapkamer heeft. Ook één slaapkamer heeft men voor een huur van € 711 tot € 900 in het zogenoemde lage gedeelde van de middeldure huursector.

Eén slaapkamer

Zestien procent wordt in het hoge middeldure huursegment gebouwd (€ 900 tot € 1100 voor appartementen met twee slaapkamers). Door de geringe omvang van de goedkoopste woningen zijn die in feite duur, betoogde raadslid Lennart de Looze van GroenLinks. Hij constateerde dat er opnieuw geen huurwoningen in het bouwproject verrijzen. “Denkt u nou echt dan mensen naar één slaapkamer komen voor dat bedrag?” vroeg bij B&W en gemeenteraad. “Zijn dat de woningen waaraan onze Amstelveense woningzoekenden behoefte hebben? Zij behoren in elk geval niet tot het type dat wij willen hebben. De woningen zijn simpelweg te klein. Ik denk dat de inwoners van Amstelveen net zo gefrustreerd zijn als wij.”

Enthousiast

Zijn mening stond lijnrecht tegenover die van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), waarvan raadslid Pieter Monkelbaan zei tevreden te zijn men het project en zijn vreugde erover uitsprak dat nog gekeken naar de parkeerbehoefte en de mogelijkheid voor verticaal groen langs de appartementengebouwen. De PvdA vond bij monde van Arnout van den Bosch de goedkoopste van de flats inderdaad klein, maar volgens gem is aan dat type grote behoefte. Als coalitiepartij zag de PvdA geen reden om het plan niet te steunen. En raadslid Aslanjan van D66 zei ‘heel enthousiast’ te zijn over het voorstel van B&W. De voorkeur van de fractie ging, net als die van de VVD, uit naar de variant met de meeste koophuizen.

8 REACTIES

 1. Ik geloof heus wel dat er behoefte bestaat aan kleine woninkjes, maar die huren van €700,— tot €900,— zijn ook nog niet op te hoesten voor alleenstaande starters. Ook zullen er hier weer geen Amstelveners mee geholpen door worden, want iedereen kan erin. En waar AVA weer? Nergens te bekennen met hun kiezersbeloftes !

 2. Tja waar is GroenLinks nu niet tegen?
  Lijkt mij echt iets voor alleenstaande expats. Gelet het blijkbare gemeente beleid om internationale bedrijven in Amstelveen te hebben dan wel te halen lijkt mij dit niet zo’n slechte optie. Moet je natuurlijk wel een international luchthaven Schiphol willen steunen.

  • Long stay hotels zijn hier ook. Daar kunnen expats in. In ieder geval dat kreeg mijn appartementengebouw plotseling als bestemming. De oorspronkelijke zijn er toe weggepest, waaronder ik. Alleen als ik er nu ‘s avonds langs fiets, zie ik bijna nergens licht branden en toen ik er woonde was op laatst bezet door minstens 50% Indiërs .

 3. Ja Frank je hebt helemaal gelijk wat die correctie functie betreft. Jouw bijdrage is, in ieder geval voor mij, niet echt te begrijpen. Ook andere woningzoekenden kunnen uiteraard terecht in wat jij benoemd als “long stay hotels”. Dit doet echter niets af aan mijn eerdere constatering, toch …………?

  • @ Olaf Oorspronkelijk viel dat appartementengebouw waar ik woonde onder de soc woningbouw, maar het was 42 m2 maar de servicekosten van toen zo’n 450 gulden kwamen er nog eens bij.
   Toen ze besloten om er een longstay hotel van te maken, werd onze berging afgepakt, fietsenstalling werd gehalveerd, conciërge verdween en zaten er plotseling hele gezinnen in die studiootjes. Deze mensen moesten ook veel meer huur betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.