“Amstelveen is een geweldige gemeente, maar zij ging slecht om met haar historie,” zei wethouder Herbert Raat zaterdagmorgen in Huis aan de Poel. Hij overhandigde daar de eerste exemplaren van een door Frans Roël geschreven boek over de Amstelveense architectenfamilie Van der Bijl aan de moeder (foto boven) van de auteur (Phlip Roël-van der Bijl, dochter van architect Jacob van der Bijl) en aan diens tante Len (dochter van Herman van der Bijl).

Overhandiging aan Len van der Bijl

Het ruin 500 pagina’s dikke boek ‘Van der Bijl, een architectenfamilie in Nieuwer Amstel’ bevat meer dan 1500 afbeeldingen van creaties van de inmiddels overleden architecten. Her werd in een oplage van 120 exemplaren in eigen beheer uitgegeven, maar verdient ter wille van de er in vervatte informatie over het cultureel en historisch erfgoed van de gemeente een ruimere verspreiding. Frans Roël, die er naar zijn zeggen drie jaar met plezier aan werkte (“er komt geen tweede boek”), kwam via een overlijdensadvertentie in contact met Len van der Bijl. Hij bleek in haar geboortehuis aan de Molenweg te wonen. Zij nodigde tijdens  de presentatie van het boek Frans Roël en zijn vrouw Maud uit voor een etentje in “De Jonge Dikkert’. Jacob en Herman van der Bijl waren zonen van gemeentearchitect Leo van der Bijl (1857-1943). Hun betrokkenheid bij 300 bouwprojecten wordt in het boek beschreven.

Smedemanplein

De oplage ging tegen betaling voornamelijk naar familie wereldwijd, tot in Amerika, Australië en Tanzania toe. Maar ook in Bovenkerk werden veel bestellingen geregistreerd. De Van der Bijls maakten in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veel van de stad. Onder meer ontwierp Herman van der Bijl de villa aan de Amsterdamseweg waarin jarenlang gemeentelijk museum Aemstelle was gevestigd, nadat de familie van Rooijen (directeur van bioscoop Tuschinski) er in had gewoond. In het Oude Dorp leverde Jacob van der Bijl het ontwerp voor het pand waarin nu La Gare is gevestigd, het Smedemanplein en de Middeldorpstraat. De gemeente gaf Roël toegang tot het historisch en het bouwarchief. Hij is een achterkleinzoon van Leo en een kleinzoon van Herman van der Bijl.

Auteur Frans Roel met bloemen

Volle bak

Raat constateerde een ‘volle bak’ bij de presentatie van het boek, dat hij toejuichte. “Het is niet alleen de geschiedenis van jullie familie, maar ook die dan de Nieuwer-Amstel en Amstelveen. Er staan veel bijzonderheden in. We willen zuinig zijn op onze historie, waarmee in het verleden vaak slecht werd omgegaan. Geniet van Amstelveen en van deze dag”, zei hij. De moeder van de schrijver woont tegenwoordig in Huis aan de Poel. Zijn dochter Jantien leidde de bijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.