Het Alzheimer Café, dat donderdag 27 juni (19.30 uur) weer wordt gehouden in Zonnehuis ‘De Luwte’ aan Wimbledonpark 361, gaat over Euthanasie. Er wordt gepraat over de vraag of men wel of niet het leven moet beëindigen als ernstige dementie optreedt en daarover iets heeft te zeggen.

“Een onderwerp dat momenteel volop in de belangstelling staat”, zegt Alzheimer Nederland. Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde, filosoof en werkzaam bij de levenseindekliniek in Den Haag, spreekt erover met Jos Heeremans en geeft een toelichting.

Mantelzorger

De levenseindekliniek probeert in alle gevallen hulp te bieden aan hen die om euthanasie vragen. Maar het grote dilemma bij voortschrijdende dementie is dat de patiënt op zeker moment niet meer zelf kan aangeven dat een euthanasie­verzoek moet worden uitgevoerd, vindt de kliniek. ‘Ook kan de mantelzorger andere ideeën hebben over on­draaglijk of uitzichtloos lijden.’

Ook wordt geconstateerd dat veel artsen niet bereid zijn eutha­nasie toe te passen bij mensen in een (ver)gevorderd stadium van dementie, als de wilsbekwaamheid niet meer gegarandeerd is. Keizer praat niet alleen over wat wet en beroepspraktijk zegge, maar ook over de rol van de huisarts en de SCEN-arts. Hij legt ook uit wat de mogelijkheden zijn voor een euthanasie­verzoek bij dementie en hij zal de dilemma’s van mantelzorgers en artsen bespreken.

De bijeenkomst duurt 21.00 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.