Een wereldprimeur eigenlijk, constateerde Hinke Knappert van het Amsterdamse Bos donderdagmiddag. Zij opende officieel het gebruik van de ‘prikwandelstok’ door die te ontdoen van intussen opgeraapt zwerfvuil. Want dat is de bedoeling van Clean Walk, de organisatie die met het Bos strijdt tegen zwerfafval.

Clean Walk heeft het Amsterdamse Bos voorzien van voorlopig vijftien wandelstokken, waarmee gemakkelijk allerlei zwerfvuil kan worden opgeprikt. Niet alleen papier, maar ook plastic en blikjes. Onderaan elke wandelstok bevindt zich een centimeter, zodat kan worden gezien hoeveel men heeft ‘buit’ gemaakt. Bij terugkeer bij de Boswinkel, kan men de stok ontdoen van het vuil, door die langs een de borstels te halen in een daarvoor bestemde kar, die binnenin een soort vuilnisbak bevat. De kar staat ook in of bij de Boswinkel, met een aantal wandelstokken er op.

Oplossing

Behalve leenstokken, waarvan men hoop dat die weer terug komen, zijn er op termijn ook

Thijs Verheugen (links) en Hinke Knappert

wandelstokken voor de verkoop, vertelde Jos Kluwen van Clean Walk, de organisatie die hij samen met Thijs Verheugen opzette en die ook bij de officiële opening betrokken was.

Het is een sympathieke oplossing voor een groot probleem in natuurlijke gebieden. Overbodige luxe is het niet want dagelijks haalt een team 800 kilo vuil op in het Bos. Op piekdagen zelfs 1600 kilo, meldde Knappert. Wat de prijs van de ‘koopstokken’ wordt, is nog niet bekend.

Het Amsterdamse Bos meldt een aantal parcoursen voor wandeltochten nu met de wandelstokken als suggesties worden meegegeven. Verheugen: “Dit is de oplossing.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.