Hoewel een wethouder zich in het verleden al eens liet ontvallen dat een investeerder meer dan vijftig woningen had gekocht in Amstelveen om die te verhuren, wil de PvdA in de  gemeenteraad nu wel eens weten hoe het er in deze stad met die speculatie op de huizenmarkt uitziet. Er zijn schriftelijke vragen over aan wethouder Rob Ellermeijer van Wonen (VVD) gesteld door raadslid Arnout van den Bosch.

Arnout van den Bosch

Vooral door toename van de expats, die het internationale karakter waarop de gemeente zo trits is stimuleren, is verhuren van woningen een lucratieve zaak, waarop talrijke bemiddelingsbureaus zich richten.

Hoge huur

Van den Bosch verwijst naar berichten in de media over grote aantallen door speculanten opgekochte huurwoningen elders. “Daarbij neemt ook het aantal verhalen toe van particuliere huurwoningen waarvan de huurprijzen enorm stijgen en de dienstverlening door verhuurder achteruit gaat.”

Naast de huurwoningen in eigendom van woningcorporaties, zoals Eigen Haard, zijn er in Amstelveen ook vele eigendom van particuliere partijen. Dat zijn zowel sociale huurwoningen als vrije sector huurwoningen.

Ongeveer 10% van de woningen in Amstelveen is particuliere sociale huur en 16% is particuliere vrije sector huur. Al met al een groot deel van de woningen in Amstelveen, constateert Van den Bosch.

Buiten de deur

Er is intussen een groot moreel verschil tussen de eigenaren van huurwoningen, beseft Van den Bosch. Er zijn bijvoorbeeld beleggers, die woningen voor pensioenfondsen beheren, maar ook huisjesmelkers en internationale speculanten. Arnout van den Bosch: “Door de snelle stijging van de huizenprijzen komen er steeds meer speculanten naar de woningmarkt met als enige doel om snel geld te verdienen.”

Hoewel het al vele jaren aan de gang is, vindt de kennelijk wakker geworden PvdA dat nu een slechte ontwikkeling. “Huizen zijn niet bedoeld om rijk van te worden.” De partij wil weten wat de Gemeente kan doen om speculanten buiten de deur te houden. Overigens stelde de gemeenteraad zelf al een verordening vast die in nieuwbouwwoningen de eigenaar verplicht er te gaan wonen. Maar de meeste woningen zijn eerder gebouwd en vallen dus niet onder die regel.

Onderhoud

Juist bij huizen in het bezit van beleggers is het belangrijk scherp in de gaten te houden of huurders krijgen waar ze recht op hebben, zegt Van den Bosch. Hij vraagt de wethouder wat die kan doen om die huurders te beschermen. Die hebben veelal geen alternatief op de uiterst krappe woningmarkt en kunnen ook bij slecht onderhoud niet vertrekken. Tegen eigenaren van die woningen, misbruik makend van en zichzelf verrijkend door de krapte op de woningmarkt, wil Van den Bosch strenger optreden. “Ook mensen in een particuliere huurwoning hebben recht op fatsoenlijk onderhoud van hun huis,” vindt hij.

Huurders van corporatiewoningen worden ondersteund door de organisatie !WOON. Maar Van den Bosch vraagt welke ondersteuning huurders van particuliere huurwoningen hebben en of het college daarin een rol ziet voor de gemeente.

 

 

 

 

12 REACTIES

 1. De PvdA heeft na jaren het licht gezien.
  Maar ik moet stellen dat deze situatie is ontstaan door Raat. Mijn grote dank daarvoor, meneer Raat.

 2. Ik houd Raat verantwoordelijkheid voor veel narigheid (gebrekkige handhaving, verloederend Stadshart, open verkeersgoot A9, zorg, lelijk VVD- zwembad in De Poel, mediamanipulatie, vriendjespolitiek en hobbyisme zoals bij bunker en de houten keet aan de Randwijcklaan) en ik word graag op de hoogte gehouden van zijn wanbeleid op andere terreinen, zoals woningbouw. Fris ons geheugen eens op.

 3. Dan gok ik er zo even op dat jij alweer begonnen bent met poepjes sparen.

  Als je er dan vanwege de stank cola overheen gooit, gebruik dan de lightversie want al die zoetigheid trekt juist die vliegen aan waar je zo een last van hebt.

  Wij kunnen jou trouwens goed gebruiken, kom eens een keer langs. Reeds twee decennia bouw jij aan een gigantisch exposé over het wereldwijde schandalen zoals chemtrails die iedereen vergiftigen. Verder heb jij een groot mate van geloofwaardigheid omgebouwd onder alle Amstelveners, werkelijk duizenden en duizenden gemeentegenoten zitten de hele dag op deze website en hangen aan elk woord dat van je lippen komt.

  Wanneer ik wij zeg bedoel ik natuurlijk de Bilderberggroep, het grootkapitaal, wereldjodendom, Ieslaham, church of Scientology, de CPN, vakbond FNV en alle roze olifantjes. We kunnen echt hele lekker pannekoekjes bakken. Probeer ze gewoon eens, doe niet altijd zo argwanend en achterdochtig. Beetje stroop er op en smullen maar.

   • Ja inderdaad. Maar het is toch een redelijke vergelijking? Een dergelijke poepberg kost één of misschien wel twee jaar. Dat is goed vergelijkbaar met wat App hier aan het doen is. Volgens mij is bijna de helft van de reactie’s van deze persoon. Het is een soort sociale werkplaats hier.

    #robbertvanwaning #poepjesman

  • Je moet zelf gewoon wat vaker bijdragen schrijven, F. Voor het broodnodige evenwicht. Graag wel on-topic en dus niet schelden.

   Robert met één b, trouwens.

 4. @JB, dit ontaardt weer in het soort off-topic gescheld waardoor inhoudelijke discussies ontsporen. Dat is namelijk de bedoeling van F en andere leden van Raats fanclub. Met zulke aanhangers heeft die geen tegenstanders nodig.

  @F, ik houd mij niet bezig met chemtrails maar met contrails. Zoek op Twitter en Instagram maar eens naar #luchtvaartsmog of #vliegtuigsmog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.