Voor de nieuwe functie van kinderburgemeester hebben zich 45 gegadigden gemeld. Dat deelde wethouder Frank Berkhout woensdag mee bij de afscheid van de Kinderraad, die hij een jaar geleden zelf oprichtte. Die vindt dat, als er (nog) geen nieuw gebouw komt, het bestaande voor de kledingbank in elk geval fors moet worden opgeknapt.

Dat viel op in de presentaties (foto boven) van de ‘oude’ Kinderraad, bestaande uit leerlingen van basisscholen. Het afscheid vond plaats in de kamer van B&W op het raadhuis, die aan het einde van de vergadering ook door de nieuwe burgemeester Tjapko Poppens werd bezocht. Hij deelde cadeautjes uit aan de leden van de Kinderraad.

Niet duurzaam

Terwijl de gemeente zegt in haar beleid op duurzaamheid uit te zijn, lijkt de behuizing van de kledingbank in de middle of nowhere en onbereikbaar met openbaar vervoer (aan Galjoen 4), wat dat betreft nergens op. De suggesties van de Kinderraad werden bijzonder op prijs gesteld door voorzitter Jurriaan Fransman, die overigens woensdag jarig was, voor appeltaart had gezorgd en werd toegezongen (foto).

Eenzaamheid

De kinderraad, die na een jaar aftreedt en wordt vervangen door een nieuwe, bestond uit degenen die waren genomineerd voor het kinderburgemeesterschap, nu bekleed door Jara Zurr. Zij en ook de raad hebben zich in het afgelopen jaar vooral op armoede gericht en willen, als het aan hen ligt, dat hun opvolgers opkomen tegen eenzaamheid. Overigens heeft ook de Commissaris van de Koning in Noord-Holland inmiddels Amstelveen geprezen voor het bestaan van het instituut.

Schaamte

De Raad vond onder meer dat schaamte bij kinderen een slechte raadgever is als zij hun kleding van de kledingbank betrekken. Daar is wat hem betreft ook helemaal geen reden voor want hij ziet moderne kleding, die de leden zelf ook dragen, in het gebouwtje aan Galjoen. Fransman meldde overigens dat soms al om half negen zo’n 25 mensen voor de deur staan, terwijl zijn toko pas om tien uur open gaat. Dat de smaakvol ingerichte kledingbank, waar volgens de kinderen een betere aanduiding en bewegwijzering heen moet komen, zit nu in een veel te klein en te oud gebouwtje, gaf Fransman toe. Er moeten trouwens meer kinderen zélf heen komen om kleding uit te zoeken, zodat het niet door hun ouders gebeurt als zij op school zitten.

Brandveiligheid

Overigens heeft de brandweer bepaalt dat er, om redenen van brandveiligheid, niet meer dan 25 mensen tegelijk in et gebouwtje mogen zijn. Ook dat maakt een grotere ruimte noodzakelijk. Behalve de wethouder, waren bij het afscheid ook raadsleden van D66, bbA en SP, dus mogelijk gaan die de wensen van de kinderen (gesteund door de kledingbank zelf) op de agenda van de gemeenteraad zetten.

Leuker

Het moet daarbinnen in elk geval leuker worden, vinden de kinderen. Maar dat ligt geenszins aan de modellen van de aanwezige kleding. Die vindt de kinderraad over het algemeen heel leuk. “Je ziet op school helemaal niet dat een leerling iets draagt dat daar vandaan komt.” Wekelijks wordt ook 500 kilo weggegooid, omdat de stukken te oud zijn of er anderszins iets aan markeert, meldde Fransman. Maar qua duurzaamheid ontbreekt er van alles aan het gebouw waar de gemeente nu de kledingbank heen dreef. De warmteketels zijn bijvoorbeeld ouder dan het gebouw zelf, dat totaal niet is geïsoleerd.

Gedicht

De kinderen zeiden het een leuke ervaring te vinden in de raad te hebben gezeten, zich met problemen van de stad bezig te houden. Voor de nieuwe hebben zij, behalve de eenzaamheid, er nog een paar, zoals de verkeersveiligheid rond de scholen (die in gedrang komt door auto’s van ouders). Waardering van de leden van de gemeenteraad was er ook voor de kinderburgemeester, vooral voor de manier waarop zij bij de herdenking op 4 mei een gedicht had voorgelezen.

 

1 REACTIE

  1. Misschien kan de wethouder eens vragen bij de diverse eigenaren van kantoren die beter bereikbaar zijn per ov en wat centraler liggen die al jaren leegstaan voor een ( tijdelijke) vestiging van de kledingbank. Hebben zij gelijk anti-kraak en tonen ze zich maatschappelijk betrokken, want nu is het zeker 10 minuten echt door lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Zo maak je mij niet wijs dat in het voormalige KPMG-gebouw geen ruimte is over is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.