“Ongelooflijk belangrijk”, zei voorzitter Floris Italianer van de Alliantie Nederland Rookvrij, waarbij KWF Kankerstrijding, Longfonds en Hartstichting zijn aangesloten. Hij doelde op het feit dat Amstelveen partner werd van zijn strijd tegen het roken. Op het Stadsplein, bij een van de ingangen van het winkelcentrum, tekende hij samen met kinderburgemeester Jara Zurr en wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn, rechts op de foto hieronder) symbolisch een overeenkomst die het partnership bevestigde.

Ook manager Ben Verheijen van het winkelcentrum vindt dat roken niet meer kan, maar zowel hij als constateerde dat de handhaving van een rookvrije zone een probleem vormt. Zowel hij als Italianer meer in het op hun gedrag aanspreken van rokers dan in boetes en wettelijke verboden. “Je kunt er afspraken over maken”, zei Italianer.

Stukje

Langzaam maar zeker wil ook de gemeente heel Amstelveen qua buitenruimte rookvrij maken, betoogde Van Ballegooijen. Hij zei dat en wat dat betreft al overeenkomsten zijn met de sportwereld, huisartsen en andere groeperingen. “Wij vragen aan hen dat stukje van Amstelveen waarvoor zij verantwoordelijk zijn rookvrij te maken.” Het gaat er om op weg te zijn naar een rookvrije generatie. Maar degenen die nu roken, zijn verslaafd, besefte Van Ballegooijen. “Wij gaan die mensen helpen ervan af te komen.”

Kinderspeelplaats

Volgens Verheijen is ook het winkelcentrum gericht op een rookvrij gedrag van de bezoekers. “Wij hebben de kinderspeelplaats bij Mac Donald al tot rookvrije zone gemaakt en willen bij alle ingangen aangeven dat het winkelcentrum dat ook is”, zei Verheijen. Volgens hem moeten de tegenstanders daarvan dan maar even door de zure appel heen bijten. Hij denkt voor de handhaving de beveiliging in de schakelen. “Niet klanten wegsturen, maar hen er op aanspreken.”

Overheid

Driekwart van de Nederlanders (76%) wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert, meldt de alliantie. “Van de ondervraagden vindt 80% dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie.” In opdracht van KWF onderzocht bureau Kantar het draagvlak.

Italianer weet dat 80% van de rokers op jonge leeftijd is begonnen. Er zijn nu 85 gemeenten de weg van een rookvrije generatie ingeslagen. In totaal heeft de organisatie 158 partners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.