“Een voordeel is dat je als berijders met elkaar in gesprek kunt blijven”, zei iemand van de Stichting Fietsmaatjes Amstelveen. Op het belang van elkaar ontmoeten en beweging wees ook sportwethouder Rob Ellermeijer. Samen met zijn collega Marijn van Ballegooijen onthulde hij de eerste twee elektrische duofietsen van de stichting, bij Brasserie 10 op de golfbaan (foto).

De voertuigen, die ‘Veentrappers’ heten, zijn bestemd voor mensen die graag fietsen, maar dat zelfstandig niet meer kunnen. Ze werden geleverd door de firma Huka en er is een driejarig onderhoudscontract voor afgesloten met de rijwielspecialist Van Rietschoten aan het Keizer Karelplein. De fietsen, die royaal tien mille per stuk kosten, werden aangekocht dankzij sponsoring. Een belangrijke sponsor is verzekeraar Zorg en Zekerheid, waarvan Casper van den Berg vertelde dat die beweging heek belangrijk vindt en uit dien hoofde ook tal van sportactiviteiten financieel steunt. “Op veel terreinen proberen  wij mensen in beweging te krijgen.” Maar ook Schipholfonds, Gids Amstelveen en diverse particulieren zijn belangrijke sponsors van de stichting.

Marijn van Ballegooijen (links) op een van de duofietsen

Snufjes

De fietsen zijn van de nieuwste snufjes voorzien. Het is de bedoeling dat de vrijwilliger stuurt. Zijn gast, voor wie de zitting kan worden gedraaid bij het opstappen, kan niet sturen, wel meetrappen, als dat nog gaat. Het is de bedoeling dat er in elke wijk een dergelijke duofiets komt. Op dit moment zijn alleen Bankras en Groenelaan de uitverkoren wijken.

Niet lekker

Overigens staan (niet elektrische) duofietsen wel bij sommige centra, maar die blijken niet gespecialiseerd, medewerkers weten vaak niet waar de fietsen staan en eigenlijk geen tijd te hebben voor wat met het uitlenen ervan heeft te maken. “Het liep gewoon niet lekker”, constateerde Saskia van der Meer van AmstelveenSport, voorheen Sportbedrijf geheten. In de nieuwe opzet is het trouwens de bedoeling dat men niet alleen met een familielid gaat fietsen, maar de ontmoeting breder maakt. Op dit moment heeft de stichting over vrijwilligers niet te klagen: Er zijn er meer dan gasten. Die kwam tot stand op initiatief het Sportbedrijf en welzijnsinstelling Participe, die trouwens met de landelijke netwerkorganisatie ‘Fietsmaatjes’ gingen praten.

Brentano

Van Ballegooijebn (uiterst links) en Ellermeijer (uiterst rechts), naast hem Casper van de Berg.

Voorzitter Michael Douqué, voorheen leidinggevend in de koffie (onder meer deel uitmakend van de directie van Douwe Egberts) en het liftwezen. van de stichting in Amstelveen vertelt: “Wij halen de mensen bij onder meer de tehuizen van Brentano en andere centra op, hebben een eigen alarmdienst en  maken duidelijke afspraken met onze vrijwilligers onder meer veiligheid.” De titel ‘Veentrapper’ is het resultaat van een wedstrijd in het bedenken van een naam.

Prachtig

Ellermeijer noemde de twee onthulde duofietsen een goed begin. “Prachtig dat dit initiatief is genomen:, zei hij. Hij pleitte er voor bij het zoeken van vrijwilligers en gasten ook te denken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en sprak zijn vreugde uit over het feit dat de begin vorig jaar opgerichte stichting veel partijen achter zich kreeg. “Wij vinden het als gemeente belangrijk in de sport elkaar ook te ontmoeten. Vandaar dat de met sociale portefeuilles belaste collega wethouder Marijn van Ballegooijen hier is.”

 

 

 

 

 

, door onder meer Schipholfonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.