Voor de tot gemeentelijk monument verheven ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan 13 is nog geen huurder gevonden. Er zitten antikraak bewoners in. Voor de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) is de ruimte te klein. Toch moet er wel een dergelijke organisatie in komen, want het is de bedoeling dat er aan de geschiedenis van Amstelveen gewijde happenings in plaats gaan vinden. Een Sjoelgroep van omwonenden en leden van de VHA bereidt zo’n programma voor.

Herbert Raat

Dat schrijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. Toekomstige bijeenkomsten en exposities, om maar een paar activiteiten te noemen, zouden wat de gemeente betreft niet voor het aantrekken van verkeer en overlast voor de omgeving moeten zorgen.

Lespakket

Los van de kleine sjoel moet er één lespakket over de historie van Amstelveen komen. Daar heeft het onderwijs behoefte aan. Nu zijn er tal van die pakketten naast elkaar. Na een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst gaast het loket Cultuureducatie van Platform C dat nu samenstellen. In die bijeenkomst waren vertegenwoordigers van VHA, Ontmoeten & Herdenken, Amstelveen Oranje, Platform C en de Bond van Wapenbroeders.

Bunker

Raat schrijft verder dat in overleg met Amsterdam de waarde van de museum spoorlijn naar Bovenkerk wordt bekeken. Tenslotte zegt hij een nieuw rapport van de erfgoedorganisatie MOOI Noord-Holland te hebben gevraagd, in het verband met de dezer dagen gehouden hoorzitting bij de Raad van State over de bunker. Anders dan de gemeente wilde, heeft de Raad geoordeeld dat de vereniging Sloop de Bunker wel degelijk een partij is die moet worden gehoord.

MOOI Noord-Holland vindt de bunker wel monumentwaardig, de verenging niet. Overigens heeft ‘Sloop de Bunker’ een lange juridische strijd gevoerd, die nu bijna ten einde is en haar tot nu toe niets opleverde.

4 REACTIES

  1. “Het is de bedoeling dat er aan de geschiedenis van Amstelveen gewijde happenings in plaats gaan vinden.”

    Daar zijn wijkgebouwen, bibliotheken en particuliere ruimten ook prima geschikt voor.

    “Toekomstige bijeenkomsten en exposities, om maar een paar activiteiten te noemen, zouden wat de gemeente betreft niet voor het aantrekken van verkeer en overlast voor de omgeving moeten zorgen.”

    Het is dus niet de bedoeling en verwachting dat er veel belangstelling zal zijn. Een onderonsje op kosten van de gemeenschap.

    • Zeker als je in ogenschouw neemt, dat de er een paar jaar geleden nog bibliotheek Middenhoven is gesloten en er is bezuinigd op bibliotheekpersoneel. Zal wel weer met een ander potje te maken hebben.

      • Aan de andere kant begrijp ik de behoefte van de joodse gemeenschap hier heel goed gezien de geschiedenis dat zij behoefte hebben aan een eigen plek.

    • Inderdaad. Hieraan had nooit zoveel geld uitgegeven mogen worden. De gemeenteraad heeft zitten slapen of durfde geen bezwaar te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.