Het koor LPK Cantemus Dominum organiseert op zaterdag 4 mei (20.45 uur) het jaarlijkse Herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk bij de Kalfjeslaan. Thema: ‘Blijf mij nabij.’ Er zijn ook getuigenissen van soldaten en hun dierbaren over D-Day.

Op 6 juni dit jaar is het 75 jaar geleden dat de invasie op de stranden van Normandië het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Alleen al op de eerste dag, D-day, kwamen naar schatting 156.000 soldaten uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk naar Europa om hier te strijden voor de vrijheid. Eind augustus 1944 waren ongeveer 425.000 geallieerde slachtoffers te betreuren.

Getuigenissen

Tijdens het Herdenkingsconcert worden klassieke koormuziek en werken voor strijkkwartet afgewisseld met persoonlijke getuigenissen van soldaten en hun dierbaren. Daarmee krijgt het grote aantal doden en gewonden van D-day een vertaling naar de menselijke maat en naar de gevolgen voor de levens van zovelen.

Op het programma van het 4 Mei Herdenkingsconcert staan de volgende werken: Abide with me van W. Monk, Lux Aeterna en They are at rest van E. Elgar, Wie lieblich sind deine Wohnungen uit Ein deutsches Requiem van Brahms, Never weather-beaten sail van C. Wood en Hör mein Bitten en Psalm 42 Wie der Hirsch schreit van F. Mendelssohn-Bartholdy.

Schoolkinderen

Kinderen van de groepen 8 van basisschool St. Jozef aan de Kalfjeslaan hebben speciaal voor dit concert tien grote schilderingen gemaakt van 2,50 meter lang als impressie bij de verschillende getuigenissen van de soldaten. De schilderingen sieren tijdens het concert de tien zuilen van de kerk.

De St. Augustinuskerk wordt vanaf 19.30 uur opengesteld om bezoekers de gelegenheid te geven stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die op 4 mei worden herdacht. De Nationale Herdenking op de Dam kan op een groot scherm in de kerk worden gevolgd. Het concert start om 20.45 uur en duurt tot 21.45 uur.

Een groot aantal gastzangers uit de regio versterkt LPK Cantemus Dominum. Aan het programma wordt verder meegewerkt door de sopraan Bobbie Blommesteijn, het Dostojevski Strijkkwartet en organist Chris Bossano. Het geheel staat onder leiding van Herman Paardekooper.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.