De gemeentelijke dienst Werk en Inkomen schendt de Wet op de Privacy. De SP constateert dat op basis van door betrokkenen aan de partij gezonden stukken. In de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) stelde Wil Roode namens de SP-fractie vragen daarover aan de verantwoordelijk wethouder Marijn van Ballegooijen.   Die wil via instructie aan medewerkers dat voorkomen.

Wil Roode

Volgens Roode was is de stukken herhaaldelijk dat zieke mensen met een uitkering medische gegevens mee moeten nemen naar de gemeente, zoals foto’s van MRI’s, medische behandelplannen of verklaringen van huisartsen met medische gegevens. Roode drong er bij de wethouder op aan direct een einde te maken aan dergelijke praktijken. Die zijn niet in overeenstemming met de richtlijnen van de artsenorganisatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) en dat moet veranderen, vindt de SP. “Gaat het college van B&W de Dienst Werk en Inkomen m.b.t. de privacy van zieke bijstandsgerechtigden hierover tot de orde roepen?”, wilde Roode weten. Zij vroeg ook of B&W de gemeenteraad van een verbeterde werkwijze van de dienst op de hoogte wil stellen.

Niet zelf

Volgens Van Ballegooijen is het niet de bedoeling dat medische

Marijn van Ballegooijen

gegevens door ambtenaren worden gevraagd. In één geval is dat wel het geval geweest, omdat er sprake was van lichamelijke belasting, maar volgens de wethouder wordt daarvoor een externe medicus ingeschakeld. “Wij doen dat niet zelf. Ons beleid is dat nooit medische gegevens worden gevraagd. Maar voor de toekomst zal ik in elk geval op dat punt nog eens medewerkers instrueren.”

Ernstig

Sandra van Engelen, CDA

Overigens kunnen mensen altijd naar een klachtencoördinator. Maar dat kan niet op basis van anonimiteit, zoals Roode vroeg, omdat bijstandsgerechtigden vaak bang zijn. Dat geldt voor elke vorm van (ook zijn persoonlijk) onderzoek. Roode is overigens wel bereid een gesprek over de kwestie met de wethouder te voeren.

Raadslid Sandra van Engelen (CDA) sprak over een ‘zeer ernstige zaak’ en Stieneke Kruijer van GroenLinks zei als raadslid wel graag te willen weten wat er op dat terrein allemaal is gebeurd.

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.