De Amstelveense  VVD, inclusief wethouder Herbert Raat, is hypocriet, vindt inwoner Gerard Visser. Hij baseert zich onder meer op uitspraken van Raat in Het Parool, waarin die pleitte voor een duidelijk standpunt van zijn partij over het klimaat. “We hebben niet uitgelegd waar we mee bezig zijn. Het kwam uit de lucht vallen. Bolkestein gaf een richting aan met migratie dat mis ik bij het klimaat,” zei de wethouder.

Maar zowel hij als zijn collega en partijgenoot Rob Ellermeijer als waarnemend VVD Burgemeester Bas Eenhoorn stemden op 12 februari in met het besluit van Burgemeester & Wethouders dat Amstelveen al over tien jaar aardgasvrij moet zijn. constateert Visser. “Er is geen landelijk klimaatakkoord, er kunnen vraagtekens gezet worden of alternatieven milieuvriendelijker zijn dan aardgas, het stroomnet is er niet klaar voor, en zo meer van die vragen.”

Discussie
Visser citeert voorts D66-wethouder Floor Gordon, die – sprekend ook namens de VVD’ers in het college van B&W – in een openbare commissie vergadering op 12 maart er voor pleitte inwoners ‘op een goede manier’ mee te krijgen in het verhaal van de energietransitie en zei: ‘We zien ook in de landelijke media flinke discussie daarover. En dit College zou daar graag uit blijven. De discussie over wat wel en niet aan het klimaat beïnvloedbaar is, die moeten we hier niet willen voeren. Laten we die lekker in Den Haag of Parijs voeren. Daar hebben we wel met zijn allen een mening over. Maar ik denk dat we met zijn allen – en dat heb ik vanavond ook gehoord – het belang onderschrijven dat we wel stappen zetten op weg naar een toekomstbestendige wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.” Aan de orde was in die vergadering een gemeentelijk plan om de energietransmissie door te voeren.

Rem
Visser herinnert er aan dat in diezelfde vergadering Jet Smit namens de VVD zei dat de partij óók ervan doordrongen is dat de uitstoot van CO2 moet verminderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar: “We moeten niet bang zijn op de rem te trappen als zaken niet werken. Voor een gemiddelde Amstelveense burger die dit plan leest, is onduidelijk wat het voor een individueel huishouden gaat betekenen (…). Zo’n 45 % van ons woningbestand bestaat uit koopwoningen en de eigenaren maken zich zorgen over de kosten en dan voornamelijk over het onderdeel wat ze zelf zouden moeten betalen. (…) Wat gaat transitie voor een koophuis minimaal en ook maximaal kosten. In de programmarekening lezen wij tussen de 10.000 euro en 70.000 euro per woning. Dat is nogal wat. We hebben de plicht hier duidelijk en proactief te informeren over daadwerkelijk te verwachten kosten zodat men kan sparen of lenen of op een andere manier voorzieningen in het huishoudboekje kan treffen.”

Informeren

Visser: “Ofwel wethouder Raat en de VVD gaan er maar vanuit dat iedereen hetzelfde er in zit. Liever geen echte discussie over nut en noodzaak hiervan. Het gaat om informeren, niet om de discussie of je mensen wel flink op kosten kan jagen en of het wel zin heeft.”

“Een andere mening is volgens Herbert Raat, Rob Ellermeijer, Bas Eenhoorn, Jet Smit en de VVD Amstelveen taal en details van verwerpelijke populisten? Ook Herbert Raat en de VVD Amstelveen zijn onderdeel van de religie die milieu heet en zijn blij dat er in Amstelveen geen discussie over plaats vindt, want ja, de burger – die de torenhoge rekening krijgt met dank aan de VVD – zal er maar wat van vinden, die moet mee in het verhaal, nietwaar?”

Forum

Volgens Visser is de opmerking in Het Parool pure hypocrisie want Herbert Raat en de VVD Amstelveen hebben zelf geen goed verhaal. “Het verschil tussen GroenLinks en de VVD kan ik landelijk en ook lokaal – getuige het beschrevene – niet zien.” Het is volgens hem niet vreemd dat ook in Amstelveen uit het niets bij de laatste provinciale verkiezingen 13,7 % van de stemmen naar Forum voor Democratie gingen en ook de VVD een opmerkelijk gedeelte van de stemmen heeft verloren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.