In de Emergohal startte dinsdag de meningokokkenvaccinatie, waarvoor 4500 jongeren waren uitgenodigd, geboren in 2001 en 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004. Jongeren uit 2003 en 2005 krijgen eind mei een uitnodiging.

Wethouder Marijn van Ballegooijen van  Zorg en Welzijn kwam ook langs. Hij benadrukte nog eens dat meningokokken een zeer ernstige infectieziekte kunnen veroorzaken en doordat men zich ertegen laat inenten zichzelf en anderen beschermt.

Typen

Meningokokkenziekte wordt een bacterie, de meningokok, veroorzaakt. Van de bacterie bestaan meerdere typen. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek of gaan dood door type W.

De meningokok kan zich verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in neus of keel zitten, zonder dat men het weet. Ook als iemand zelf niet ziek is door de bacterie, kan hij /  zij wel een ander wel besmetten. De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Wie een kind in die leeftijd heeft, dat geen zin heeft een prik te halen, wordt geadviseerd het gesprek aan te gaan om hem / haar, broers, zussen, vrienden en vriendinnen te beschermen. Door een prikje in de arm is een kind minimaal 5 jaar beschermd.

RAI

Wie de start in de Emergohal miste kan 18 juni heen komen of naar de RAI gaan op 18 april of 20 juni. In de Emergohal is het prikken tussen 13.30 en 18.30 uur, in Amsterdam van 13.00 tot 20.00 uur.

HPV vaccinaties

De GGD verzorgt ook de HPV vaccinaties (tegen baarmoederhalskanker) voor gemeente Amstelveen. Het Rijksvaccinatieprogramma biedt alle 13-jarige meisjes de mogelijkheid kosteloos de vaccinatie te krijgen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken op twee verschillende data, die op de oproepkaart staan. De eerst ronde vond plaats in maart, de 2e oproep wordt in augustus verstuurd voor de vaccinatie in september. Het is zeer belangrijk dat meisjes beide vaccinaties halen, zodat zij de optimale bescherming krijgen.

Wie in maart de vaccinatie heeft gemist, moet die in september wel gaan halen. En volgend jaar, als er weer een HPV-vaccinatie komt in maart en september, de tweede in maart. Nog vragen? Kijk op ggd.amsterdam.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.