De nieuwe burgemeester van Amstelveen wordt de VVD-er Tjapko Poppens (48), die sinds 2012 het ambt heeft in Wijk bij Duurstede. De gemeenteraad heeft hem voorgedragen in een besloten vergadering, op voorstel van een uit alle tien partijen bestaande vertrouwenscommissie.

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

Poppens volgt Bas Eenhoorn op, die sinds 1 oktober 2017 waarnemend burgemeester was, een functie die hij kreeg nadat Mirjam van ’t Veld al na drie jaar was opgestapt om directeur van het ziekenhuis Gelderse Vallei te worden. Na een protocollaire soap, met een geheime vertrouwens commissie en een besloten raadsvergadering (een lachwekkend protocol waarmee Nederland uniek is) biedt de raad de voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan, waarna de benoeming nog een Koninklijk besluit vergt. Op 28 mei vindt naar verwachting de installatie plaats.

Sollicitatie

Voorzitter Kees Noomen (VVD) van de vertrouwenscommissie uitte gisteravond in de tenslotte toch nog openbaar geworden raadsvergadering zijn waardering voor Eenhoorn. Dat het zo lang heeft geduurd voordat de sollicitatieprocedure op gang kwam, werd veroorzaakt door de gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende vorming van een coalitie en de benoeming van vijf in plaats van vier wethouders.

Zes jaar

Noomen zei de lachwekkende benoemingsprocedure boeiend te vinden. “Je zoekt een burgemeester die zich voor minstens zes jaar committeert.” Overigens is dat met Van ’t Veld niet gelukt. Poppens heeft net één termijn in Wijk bij Duurstede vol gemaakt als hij die gemeente verruilt voor Amstelveen.

Raadslid

Hij deed voordat hij naar Wijk bij Duurstede kwam sinds 2005, toen hij raadslid werd in Deventer (en van 2007 voorzitter de VVD-fractie), op die manier ervaring op in publieke sector. Opgegroeid in de provincie Groningen, studeerde hij bedrijfs- en bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit & vervolgens directeur concernstaf van deze gemeente. De heer Poppens Research. In 2008 werd hij Hoofd Strategie & Control bij de gemeente Enschede en vervolgens daar directeur concernstaf. Poppens is getrouwd en vader van drie kinderen.

Geheim

Over de optimale geheimzinnigheid rond zijn benoeming in Amstelveen zei Noomen onder meer: “Alles is geheim. Het thuisfront voorhouden dat je ergens anders bent dan werkelijk het geval is, ineens weer alles op papier in plaats van digitaal. Intensieve maar nuttige dagen van voorbereiding.” Hij prees de leden van de vertrouwenscommissie en zij blij te zijn met het feit dat er geen informatie is gelekt. Het heeft in die commissie tussen de partijen overigens soms wel geschuurd, gaf hij toe. “Maar we hebben prettig samengewerkt, veel gelachen en elkaar beter eren kennen. Samen smeed je toch een nieuwe basis als fracties.”

‘Beste man’

SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans lijkt het daarmee eens, hoewel hij een andere politieke opvatting heeft dan de meeste partijen in de gemeenteraad en ook dan de nieuwe burgemeester. “Maar ik denk dat wij voor deze gemeente de beste man hebben gekozen.”

In totaal waren er veertien sollicitanten, van wie vier vrouwen. Noomen: “De commissie zocht naar een krachtige bestuurder met natuurlijk overwicht, iemand die kan bijdragen aan de sociale samenhang van de stad. Iemand die kan bijdragen aan de sociale samenhang in de stad, een stevige speler in regionale verbanden, een krachtige bestuurder op het gebied van de veiligheid.”

Netwerker

Volgens hem is ook gezocht haar iemand die “de gemeenteraad proactief in positie” kan brengen en ook diens motivatie, overtuigingskracht, kennis en zelfbewustzijn getoetst.

Naar de mening van de commissie, overgenomen door de gemeenteraad, is de nu voorgedragen kandidaat een kundige, benaderbare er ervaren bestuurder, met oog voor het duale samenspel van gemeenteraad en college, alsmede een verbinder en netwerker, communicatief sterk, integer en “een bruggenbouwer die een stevige bijdrage kan leveren aan de rol van Amstelveen in de Metropool- en Veiligheidsregio.”

 

 

 

 

1 REACTIE

 1. Dat het zolang geduurd had, is de keuze van de gemeenteraad zelf.
  Mirjam van ’t Veld werd benoemd ondanks dat er in het half jaar daarvoor verkiezingen waren en collegevorming. De burgemeester vna Amsterdam werd ook enkele maanden na verkiezingen benoemd, ondanks verkiezingstijd en collegevorming.

  Benieuwd wat deze van oorsprong uit de provincie Groningen afkomstige importburgemeester meeneemt. Wat deze man met Amstelveen heeft, is aldus een raadsel.
  De VVD hegenomie is wel behouden. Een VVD’er en man in B&W.

  Bas Eenhoorn (72 jaar, woonachtig in Wassenaar) zal straks in totaal 1 jaar en 8 maanden burgemeester zijn geweest als totaal ondemocratisch door Johan Remkes (VVD) benoemde via een ons-kent-ons VVD-benoeming van oude rotten. En dat ondemocratische heeft Eenhoorn soms ook letterlijk in de praktijk gebracht door discussies in de gemeenteraad onmogelijk te maken en af te kappen. Hopelijk zal Tjapko Poppens dat beter doen. In ieder geval is de beste man in tegensteling tot Mirjam van ’t Veld en Bas Eenhoorn geen lid van de Raad van Toezicht van WNL. Hopelijk zal ie geen grootheidsgedachtes hebben mbt fusies e.d. en blijft Amstelveen, Amstelveen.

  Of hij 6 jaar gaat volmaken? In 2018 beloofe hij nog zes jaar burgemeester van Wijk bij Duurstede te willen blijven….

  Trouwens fijn ook dat waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn kritiek levert op zijn voorganger Jan van Zanen, nu burgemeester van Utrecht over zijn utrechtse werk. https://www.ad.nl/utrecht/tramdrama-kritiek-oud-burgemeester-alphen-valt-slecht~a90ba1b5/

  Kan niet wachten totdat Bas Eenhoorn burgemeester af is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.