In de tuin van Nieuw Vredeveld wordt maandag 15 april van 14:00 – 15:30 uur het wormenhotel van Stadsdorp Elsrijk geopend. De initiatiefneemster was bewoonster May van de wijk, die zelf wormen houdt.

Een wormenhotel is volgens haar een duurzame manier om groenafval via die diertjes om te zetten in vruchtbare mest. Daarvoor maakte zij buurtbewoners enthousiast te maken en zo ontstond de Werkgroep Wormenhotel Elsrijk. Na geëxperimenteer met mini-wormenhotelletjes in de tuin of in de keuken kwam er een echte locatie voor huisvesting voor veel wormen, die ook veel willen eten.

Koken

Bij Nieuw Vredeveld wordt dagelijks gekookt en dus groenafval geproduceerd die de kok klaar wil zetten voor de hongerige wormen. ‘Er is daar ook een grote tuin voor een mooi hotel. Samen met de tuinman Arjan en de bewoners wordt er een mooie plek uitgekozen waar het hotel gaat komen.’, zegt Stadsdorp Elsrijk.  ‘Ook de (wijk) bewoners stellen vragen, want tenslotte gaan zij de wormen voeren. Alles is mooi bedacht maar nu blijkt de tekening van het wormenhotel toch wel erg ingewikkeld. De leden van de werkgroep blijken ook niet heel handig met hamer en zaag.  En hoe komen ze aan al dat hout en bamboe?’

Repair café

In dat gat van onhandigheid sprongen degenen die het Repair Café runnen, samen met een handige man van Nieuw Vredeveld. Het wormenhotel wordt nu gebouwd en is laag genoeg voor mensen met een rolstoel.  Overal wordt intussen geschikt bamboe vandaan gehaald en Van Leeuwen’s bouwbedrijf levert het hout voor het hotel, zodat
het maandag 15 april feestelijk kan worden geopend.

Buurtjesproject

Ook in Elsrijk: het zogenoemde Buurtjesproject Stadsdorp Elsrijk. Daarvoor worden vrijwilligers gezocht voorhuisbezoeken gezocht. En mensen die in het kader van nabuurschap bij anderen een oogje in het zeil houden.  Het dorpse gevoel terugbrengen in de wijk. Bewoners in de straat rekruteren die elkaar helpen met bijvoorbeeld een boodschap doen, een oogje in het zeil houden en het organiseren van een straatfeest.

Zelfstandig

“We moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en we moeten blijven participeren”, constateert het Stadsdorp dat er een dorpse nabuurschap op na wil houden. “Misschien kent u wel een buurvrouw / -man die niet meer aan activiteiten kan deelnemen omdat er bijvoorbeeld geen vervoer is. Of iemand in de straat die chronisch ziek is en het fijn zou vinden wanneer er iemand langs komt voor een kopje koffie”, zegt het bestuur van het Stadsdorp tegen wijkbewoners.

Binnen het buurtjesproject organiseert men huisbezoeken. Samen met een beroepskracht van welzijnsorganisatie Participe gaat de vrijwilliger op pad in de straat. Bij elke voordeur wordt aangebeld en men vraagt aan de bewoner wat de behoeften / wensen zijn voor de straat. Voor deze voordeurgesprekken zoekt men dus bewoners uit Elsrijk. Wie interesse heeft kan de wijkcoach bellen: 06 24332012 of mailen: r.vanrooden@participe.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.