Niet om de financiën ging het vooral de oppositie, maar om het principe. In de raadscommissie Burgers en Samenleving viel de ene na de andere partij er woensdag over dat B&W op eigen houtje beslisten dat kunstenares Margot Berkman een beeld van 75 mille voor het heringerichte Keizer Karelplein gaat maken, zonder inspraak van de omwonenden of de raad zelf.

Jacqueline Hocker

Waarom geen Amstelveense kunstenaar, vroeg Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA). En bij die vraag sloten zich andere partijen aan. Coalitiepartij D66 leek het ook niet helemaal chique te vinden, maar stelde voor alsnog Berkman te laten opdraven, om enige uitleg over haar opdracht en het bewuste beeld te geven. De fractie steunt uiteraard naar verwachting de coalitie, dus de verder uit PvdA en VVD bestaande meerderheid in de gemeenteraad, zodat de oppositie uiteindelijk wel het nakijken heeft wat de keuze betreft.

Behoefte?

GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer constateerde overigens dat

Stieneke Kruijer

kunstwethouder Herbert Raat er niet was, wat zij betreurde, zodat de verdediging van het voorstel geheel op het bordje van verkeerswethouder Rob Ellermeijer terecht kwam. Die zei dat het beeld bij de totale herinrichting van het plein hoort en daarmee dus in elk geval enigszins zijn pakkie an was. Hij zei ook dat de bewoners wel degelijk hadden geparticipeerd, maar de SP en andere fracties constateerden  dat die inspraak alleen over de inrichting van het verkeersplein was gegaan en geenszins over de keuze van de kunstenaar, c.q. de creatie. Ook coalitiepartij PvdA vroeg zich af waarom er voor haar door B&W is gekozen, waarop Ellermeijer overigens antwoordde dat Berkman nu eenmaal ervaring heeft met kunst op verkeerspleinen. “Hebben omwonenden eigenlijk wel behoefte aan zo’n kunstwerk?” vroeg raadslid Marga van Herterijck.

Persoonlijk?

Sandra van Engelen, CDA

Het gaat er om dat de buurt officieel wel inspraak geeft gekregen, maar de manier waarop betrof geenszins de keuze van de kunstenaar. Die stond al vast, betoogde Kruijer. “Is dat soms een persoonlijke keuze binnen B&W?” En Marina Casadei van de SP kreeg naar haar zeggen een déja vu-gevoel, omdat het ook met het beeld Der Bogen van Armando, op het Stadsplein, zo is gegaan. Ook daarover heeft geen van de  bewoners, noch van de raadsleden, iets te zeggen gehad. “In het geval van het Keizer Karelplein hebben bewoners wel aangegeven het te willen verfraaien, maar geen enkele inspraak over het beeld en de kunstenares gehad. Informatie achteraf is mosterd na de maaltijd.” Zij wilde weten hoe de keuze tot stand is gekomen en of daarop nog enige invloed is uit te oefenen.

Ook CDA-raadslid Sandra van Engelen was allerminst overtuigd dat niemand anders dan Berkman het beeld had kunnen maken. “En Amstelveense kunstenaars hebben geen enkele kans gehad.”

Lokaal

Volgens Ellermeijer was voor Berkman gekozen op basis van een aantal

Rob Ellermeijer

‘selectiecriteria’. Waarbij Höcker fijntjes opmerkte dat ook cultuurwethouder Raat in het nieuwe beleid meer de lokale gemeenschap tot uiting wil laten komen. Daar is in de keuze voor het beeld op de rotonde van Keizer Karelplein in elk geval niets van te merken. Waarop Ellermeijer zich haastte op te merken dat er medio dit jaar een cultuurnota van B&W komt. Hij gaf tenslotte wel toe dat in geval van de keuze voor Berkman misschien niet de koninklijke weg is genomen. “Wij worden nu voor het blok gezet”, vond Van Engelen. En dat gebeurt telkens opnieuw, verzuchtte Casadei. “Niemand is gehoord, wij in elk geval niet.” Waarbij Kruijer zich afvroeg wat er zou gebeuren als de commissie zou zeggen dat de participatie niet is gegaan zoals die wil en de wethouder naar de bewoners terug wordt gestuurd. Wat niet gebeurt, want de coalitie sluit uiteraard de rijen. Overigens is en geen sprake van twijfel aan de capaciteiten van Berkman bij de tegenstribbelende partijen. Maar volgens hen is van participatie inzake het kunstwerk geen sprake geweest. Van de 75 mille, komt 40 mille ten laste van onvoorzien op de begroting en € 35.000 zat alin het uitvoeringsbesluit voor de herinrichting van het plein.

Terwijl Ellemeijer zegt dat de opdracht nog niet is verstrekt, beweert Berkman op haar website het tegendeel. De gemeenteraad beslist eind deze maand over het voorstel van B&W. Foto boven: amstelveenweb.com

 

 

 

 

 

 

4 REACTIES

  1. Dom,dom en dom, dat men ook niet de bewoners erbij heeft betrokken. Weer de zoveelste regenteske houding van B&W , terwijl deze kunstenaar toch genoeg variatie in haar werk heeft waarin ook bewoners wel iets kunnen vinden van hun gading. Weer een gemiste kans op participatie. Wel snap ik dat men gaat voor een kunstenaar met bewezen verdiensten en het is mij onbekend of die te vinden is in het Amstelveense.
    Het kunstwerk kost wel €75.000,— waarvan €40.000 komt ten laste van onvoorzien. (Lees reserve?)Dat laatste vind ik erg vreemd , want men wist toch al lang dat hier een rotonde met kunstwerk zou komen? Blijkbaar kan men ook voor elk leuk cultuurprojectje putten uit de pot onvoorzien en niet als het een sociaal iets betreft. En dan een terzijde Hoe hoog is de bijdrage van de gemeente aan het herstel van de Urbanus in Bovenkerk, want alles wordt toch niet gedekt door de verzekering en aan sommige restauratiewerkzaamheden aan de kerk in de Nes?

    Misschien een beetje gemeen van mij, maar waarom was de hr. Raat niet aanwezig? Voelde hij de bui al hangen?

    • Herbert Raat is alleen aanwezig als hij daar zelf publicitair beter van wordt. Hij is ook wethouder Stadshart, maar hij heeft nooit een vinger naar de bewoners uitgestoken en hij vertoont zich hier ook nooit. Als de dood voor reputatieschade. Ondertussen is de schouwburg ’s avonds een zwart gat als er geen voorstelling is. P60 ook trouwens. Er is geen geld voor wat sfeervolle led-verlichting om het Stadsplein wat op te vrolijken maar wél een kunstwerk voor passerende automobilisten die beter hun ogen op de weg kunnen houden.

  2. Misschien had men om aan de oppositie tegemoet te komen beter de veelzijdige Amstelveense kunstenaar Hoshyar Rasheed kunnen nemen, maar misschien ligt deze man niet goed bij de hier aanwezige kunstbobo’s of VVD-kliek. Deze man heeft verschillende beelden in het Gerbrandypark in Amsterdam staan. Een plaats waar men blijkbaar geen verstand van kunst heeft en hier wel.

  3. dik tijd voor een nieuwe burgemeester die minder met zijn eigen waan en meer met Amstelveners heeft. Hij is (interim)voorzitter van b&w, hij moet bij een besluit toch denken èn voelen? Er mist iets daar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.