“Eigenlijk is dit de beste plek voor het beeld”, zei beeldhouwster Liet Heringa donderdagmiddag. Samen met onder meer kunstwethouder Herbert Raat en raadslid Stieneke Kruijer (GroenLinks) onthulde zij op de Keizer Karelweg, bij de rotonde met de Mr. G. Groen van Prinstererlaan, het beeld Windbloemig.

Dat maakte Heringa in 2001 samen met Maarten van Kalsbeek, met wie zij et creatieve duo Heringa / Van Kalsbeek vormt. Sindsdien stond het bij het Kröller Müller Museum, overigens met toestemming van eigenares gemeente Amstelveen, op een expositie van de makers. Daarna aan de Rembrandtweg en de laatste tijd was het opgeslagen  op de gemeentewerf.

Prominente plek

“Windbloemig krijgt opnieuw een prominente plek in Amstelveen,” aldus cultuurwethouder Herbert Raat. “Veel inwoners kennen dit beeld als icoon nabij het Stadshart. Het kunstwerk is een mooie toevoeging aan onze beeldenroute. We willen niet alleen dit beeld in de buitenruimte plaatsen, maar ook andere, die nu nog zijn opgeslagen.” Op de Keizer Karelweg staat het beeld op een nieuwe, daarvoor gemetselde sokkel.

Net zoals veel andere beelden van Heringa / Van Kalsbeek is de opbouw rond een kern die meestal uit een realistisch object bestaat. Lijnen en vlakken van afgegoten planten, takken en delen van planten absorberen de kern die opgaat in een dynamische en zinnelijke uitspatting van lijn en vorm.

Beeldenroute

Windbloemig is een toevoeging aan de bestaande beeldenroute op de Keizer Karelweg. Daar staan in totaal elf beelden en loopt van Roger op de rotonde bij de Keizer Karelweg en Amsterdamseweg tot aan The Fountain bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst voor de deur.

Op de foto van Anko Stoffels vnlr: Stieneke Kruijer, wethouder Herbert Raat, kunstenaarsduo Van Kalsbeek en Liet Heringa en Bert Timmermans (gemeente).

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.