Aan de vooravond van de Wereld Glaucoomweek geeft Specsavers in het Stadshart voorlichting over de sluipziekte glaucoom, een van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen in Nederland bij mensen boven de veertig jaar. Voor zover bekend hebben in ons land ongeveer 91 duizend mensen er last van, maar naar verwachting zijn dit er nog meer. Mensen die aan deze oogziekte lijden hebben dit namelijk vaak niet of pas laat door omdat de symptomen pijnloos zijn en zeker in de beginstadia geen klachten veroorzaken. De opticien Specsavers vertelt wat die ziekte precies is en er aan gedaan kan worden.

Uitvallen

Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt, bijvoorbeeld door verhoogde oogdruk in de oogbol. Door deze beschadiging aan de oogzenuw raakt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar permanent beschadigd. Hierdoor krijgen mensen last van een verminderd gezichtsveld. Dit begint met het verdwijnen van de randen van het gezichtsveld. Vaak heeft men dit dan nog niet door, omdat de hersenen in staat zijn het ontbrekende deel in te vullen. Naarmate de oogzenuw meer schade oploopt, verdwijnt er steeds meer gezichtsveld. In een van de laatste stadia van glaucoom ontstaat kokerzicht, waardoor het lijkt alsof je door een smalle koker kijkt.

Geen waarschuwingssignalen

Glaucoom kent geen waarschuwingssignalen, waardoor het vaak voorkomt dat mensen dit probleem te laat signaleren. Het effect is zo geleidelijk dat men pas een verandering in het gezichtsveld merkt als de aandoening al in een vergevorderd stadium is. De symptomen van glaucoom zijn namelijk pijnloos en geven in het begin meestal geen klachten van gezichtsveldverlies. Uitval hiervan aan het ene oog kan dan nog probleemloos worden opgevangen door het andere oog.

Risicofactoren

Bepaalde factoren kunnen de kans op glaucoom aanzienlijk verhogen. De belangrijkste risicofactor is het hebben van een verhoogde oogdruk. Een andere is dat de oogziekte erfelijk kan zijn en het dus in sommige families vaker voorkomt. Daarnaast hebben mensen van een hoge leeftijd, mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst, mensen met een sterke verziendheid of bijziendheid en mensen met een te hoge of een te lage bloeddruk een verhoogde kans op glaucoom.

Verlies

“Glaucoom kan goed behandeld worden, mits men er op tijd bij is”, zegt optometrist Simone Stad. “Maar het verlies van het gezichtsveld kan niet worden hersteld. Daarom is het belangrijk om glaucoom tijdig te ontdekken, bijvoorbeeld in een preventief ooggezondsheidsonderderzoek, inclusief een meting van de oogdruk. Zeker als glaucoom in de familie voorkomt, is het verstandig om vanaf het veertigste levensjaar de ogen regelmatig te laten controleren door een optometrist.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.