Om meer helderheid aan vooral huurders te verschaffen, werd dinsdag in Alleman het eerste spreekuur van stichting “!Woon” geopend door wethouder Rob Ellermeijer (midden op de foto) van Wonen. Het is daar elke dinsdag om 13.00 uur (tot 14.30 uur) en elke woensdag in De Bolder om 17.00 uur (tot 18.30 uur). Men kan er terecht met vragen en klachten over bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, huurcontracten en andere zaken die de woonruimte betreffen.

“Stichting woon zit eigenlijk tussen de corporatie en de huurder in”, zei Ellermeijer bij de start. In de wachtkamer zaten op dat moment al drie huurders met vragen. En er komen er meer, is de verwachting. Die is hoog gespannen, wist Ellermeijer.

Geen lidmaatschap

De sinds kort ook door de gemeente Amstelveen gesubsidieerde stichting werkte al langer in onder meer Amsterdam, Haarlem en Leiden met zo’n honderd full time medewerkers (80 fte’s). Er is wel samenwerking met de Woonbond, die de belangen van huurders verdedigt bij onder eer de Haagse politiek, maar de stichting ziet haar eigen taak toch wat anders. Zij houdt zich, zeggen de medewerkers, meer met individuele problemen van huurders bezig. Bovendien, legt teamleider Oscar Vrij (links van de wethouder) voor onder meer Amstelveen uit, moet men van de Woonbond lid zijn. Dat is bij de stichting !Woon niet aan de orde. Sterker nog: Van een stichting kán men niet eens lid zijn.

Laagdrempelig

Hoe het in Amstelveen zal gaan, weet hij nog niet. Intussen liggen er wel conflicten tussen huurders en corporatie Eigen Haard. Maar ook achterstallig onderhoud en borgsommen voor woningen, die niet terug worden betaald, kunnen die zich voordoen met particuliere verhuurders. Veel van de stichting komt ook neer op verwijzen naar het juiste loket. “Het is een laagdrempelig apparaat voor vooral huurders van sociale woningen”, weet Ellermeijer. “Het gaat van de gemeente uit om meer rust waar veel huurders behoefte aan hebben. Dit orgaan past volledig bij de verwachtingen die wij hebben.” Hij wenste de bemensing van het spreekuur veel goede gesprekken.

Volgens Vrij zijn er voor sommige huurders discussiepunten , waarin !Woon hen ten opzichte van de verhuurder wil bij staan. Bijvoorbeeld de vraag wat nou wel en niet onder onderhoud valt en wat de eigen verantwoordelijkheid van de huurder is. “Het is goed dat jullie hier nu zijn”, vond Ellermeijer.

Op vrijdagmorgen kunnen van 9.00-11.00 uur ook Amstelveners terecht in
WOC Buitenveldert aan de A.J. Ernststraat 112.

!WOON is ook bereikbaar via www.wooninfo.nl/contact/amstelveen. Email: amstelveen@wooninfo.nl
Telefoon: 020 5230160

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.