De lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) zegt schriftelijke vragen over het gebrek aan betaalbare (vooral sociale huur) woningen in de gemeente te hebben gesteld aan wethouder Rob Ellermeijer van Wonen. Wat die vragen precies zijn, is onduidelijk en ook worden zijn niet vermeld op de website van de gemeente, waar het overigens lastig is die te vinden. AVA wil in elk geval dat niet meer eengezinswoningen naar een hoger segment gaan, zoals nu volgens de partij aan de lopende band gebeurt.

Volgens AVA wordt de noodkreet rond betaalbare woningen steeds sterker en geven de op korte termijn te realiseren bouwprojecten geen rooskleurig beeld omtrent de sociale huurwoningen. Overigens stemde de partij in de gemeenteraad voor de recent door B&W uitgebrachte startnotitie voor de bouw van appartementen aan de Startbaan. GroenLinks en SP waren er tegen, omdat driekwart in de hoge middeldure en dure huursector gaat vallen.

Alleen flats?

Maar in de vragen lijkt AVA nu te concluderen dat de jeugd, starters op de woningmarkt, jonge gezinnen, inwoners met een minimum inkomen en een grote groep zzp-er’s iedere keer buiten de boot vallen. “Het is voor deze groepen onmogelijk om in Amstelveen te wonen,” zegt AVA, die vooral een vorig college van B&W de schuld geeft. “De toekomstige bouwprojecten, goedgekeurd door de huidige gemeenteraad, geven wel mogelijkheden tot verandering voor nieuwe sociale huurwoningen, maar lost het de bestaande problematiek niet op”, meent AVA, dat de voorraad sociale huurwoningen niet wil laten dalen, overigens al in het coalitieakkoord vastgelegd gemeentelijke beleid. Toch zegt de partij meer duidelijkheid te willen. Onder meer over het bestaande aantal sociale huurwoningen en hoeveel eengezinswoningen daarbij zijn voor jonge gezinnen.

“Of blijven er alleen maar flatwoningen over voor deze gezinnen?”, voegt AVA daaraan toe. “Veel eengezinswoningen worden namelijk na vertrek van huurders, niet teruggebracht onder de sociale huurgrens. Dit zien wij vooral in de wijk Groenelaan en de wijk Keizer Karelpark-west. AvA is van mening dat het nu afgelopen moet zijn. De voorraad neemt alleen maar af terwijl de vraag naar deze woningen onveranderd hoog blijft.”

De partij vraagt hoe groot de ‘vijver’ van Eigen Haard wel is, hoeveel woningen die corporatie sinds 2017 heeft geliberaliseerd en hoe vaak dat ook door andere verhuurders is gedaan. ‘Kunt u aangeven hoeveel sociale woningen er voor terug zijn gekomen (graag gesplitst in eengezinswoningen en flat)’, vraagt AVA verder. ‘Welke afspraken zijn er nu of gaan er komen met de corporatie omtrent de sociale woning voorraad. Deelt u de mening dat we zuinig moeten zijn op de huidige voorraad sociale woningen?’

 

5 REACTIES

  1. Bij de Lindenlaan is men nu druk aan het bouwen op 13 kavels die gemiddeld zo’n half miljoen hebben opgebracht. Op dezelfde plaats was er ook genoeg ruimte voor minimaal 50 huishoudens van verschillende grootte in de soc sector of lage vrije huur. De huisjes ( ongeveer 58 m2) in de Boksdoornlaan , Sleedoornlaan en Vuurdoornlaan die een paar jaar geleden nog zo’n €600,— deden , zijn bij nieuwe huurders een €950,—. Ze zijn wel “opgepimpt” , een paar vaste kasten zijn er uitgesloopt en men heeft nu een “utilityroom “ ipv een kleine kamer.
    Onlangs heeft men in project Middenwaard oost 5 kavels verkocht > miljoen , waar men ook minimaal 50 huishoudens in de goedkopere sector of sociale kon realiseren en dan hoef je heus niet aan hoogbouw te denken, want anders konden het er wel 100 of meer zijn.
    GL en SP hebben tegen gestemd en AVA praat alleen nog maar. Ik ben benieuwd wat hun stemgedrag in de toekomst zal zijn. Voorlopig heb ik nog niet gehoord, dat ze op dit punt samen met GL en SP optrekken. Jammer, want in onze gemeente en ook regio is dit een zeer groot probleem, waar de VVD en kornuiten olv Raat niets aan hebben gedaan. Integendeel ze gaan enkel voor de happy few met geld, terwijl ook de verpleegster, kleine zzp’er, onderwijzer, schoonmaker enz. moeten wonen. Zonder hen draait de maatschappij ook niet, maar de VVD, bbA , D’66 enz. huldigen zich zeker in de “ maatschappelijke apartheidspolitiek” met als geloof en banier “ de vrije markt” . Nou dat werkt niet , net zo min als alles staatseigendom .

  2. Actief voor Amstelveen (AvA) zegt te pleiten voor meer sociale woningbouw.

    Het is op zijn minst hypocriet te noemen dat AvA stelt dat “de toekomstige bouwprojecten, goedgekeurd door de huidige gemeenteraad, geven wel mogelijkheden tot verandering voor nieuwe sociale huurwoningen’ en ‘dat de huidige voorraad van sociale huurwoningen niet verder daalt’.

    Sinds de installatie van de huidige gemeenteraad zijn deze projecten door de gemeenteraad gestemd.
    – Startnotitie Startbaan 8
    – Zonnestein 64en 66
    – Appartementen Middenhoven
    – Startnotitie Biesbosch 225

    Dit zijn zowel miljoenenwoningen als vooral (middel)dure woning-projecten.

    AvA heeft deze plannen allemaal goedgekeurd. Bij het kruisje getekend.

    Als AvA daadwerkeljk verandering wil, had ze haar stem de ze in de gemeenteraad heeft met twee zetels, moeten doen gelden door tegen deze plannen te stemmen en/of op zijn minst amandementen n te dienen. Het valt sowieso op dat AvA nagenoeg ALLE door het College van B&W ingedende raadsvoorstellen stemt; bij het kruisje tekent.

    Wat voor meerwaarde biedt deze partij als deze altijd voor alle voorstellen stemt en niet eens alternatieven (amendementen) indient?
    AvA verloochtent daarmee de kiezer die deze partij heeft gestemd; het kan toch niet zo zijn dat de Amstelveners het nagenoeg altijd ( de rest van de gemeenteraad stemt meestal mee) voor 100% met alles eens is?

    Zie de kritieken in de samenleving…..

    PS schriftelijke vragen van raadsleden zijn hier te vinden https://ris2.ibabs.eu/Reports/Details/amstelveen/b460f9b1-b34a-49ae-a691-ecbd5b109fe7

    • Klopt ,schriftelijke vragen zijn niet gesteld. Mondeling zie ik nergens. Maar als je serieus bent, moet je het wel schriftelijk doen! Dus AVA maak het waar, zou ik zeggen. U heeft in ieder geval wat medestanders en dat zijn heus niet alleen maar SP en GL kiezers. Samen optrekken in zaken is altijd beter. En zoals een bekend oud politicus van de PvdA -oude-stijl zei; In gelul kun je niet wonen.

    • Men praat in deze vragen over de huidige voorraad van soc woningen, maar aan de andere kant wordt er niet gepraat over het handhaven van het percentage dat de soc woningbouw inneemt in het totaal. Er zijn diverse plannen om het totale aantal woningen uit te breiden, maar daar zijn geen sociale woningen bij. Maw het deel dat dit type woningen inneemt in de totale voorraad neemt juist af. Maw de wachtlijst voor mensen die afhankelijk zijn van een dergelijk soort woning zal nog langer worden. Ik zie dus niet het nut van deze misschien goedbedoelde vragen van de hr. Becker in. Een gemiste kans van AVA?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.