Ze krijgen een lagere energierekening, maar de bewoners van het appartementencomplex aan de Johannes Calvijnlaan moeten wel investeren in de 200 zonnepanelen die binnenkort op hun dak komen. Dat heeft de Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom verteld tijdens het twaalfde zogeheten EnergieOntbijt in Bibliotheek aan het Stadsplein (foto). Die houdt dinsdagavond 12 maart om 19.15 uur naar een informatieavond over energiecoöperaties in Wijkcentrum Westend.  www.amstelveen.ecostroom.nu

Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is er natuurlijk dolblij met de coöperatie en de ontwikkeling aan de Johannes Calvijnlaan en zegt er een voorbeeld in te zien van buurbewoners die samen investeren. “Zij sluiten zich aan bij de energiecoöperatie en kunnen dan investeren in de aanleg van de zonnepanelen en gezamenlijk stroom inkopen”, zegt ze. “Op basis van de Postcoderoosregeling levert dit een lagere energierekening op, omdat de bewoners minder energiebelasting betalen en de BTW terugkrijgen.”

Meedoen
Bewoners die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen aanbrengen, kunnen ook meedoen met deze regeling. Wethouder Gordon: “Door te investeren in de zonnepanelen op het dak van een andere bewoner en kan men toch helpen Amstelveen duurzamer te maken.” Bewoners en ondernemers met postcodes 1181 t/m 1183, 1185 en 1186 kunnen meedoen. Deelname is mogelijk vanaf € 700.

Subsidie

Om duurzame initiatieven, zoals Amstelveen Ecostroom, te ondersteunen is er een gemeentelijk Duurzaamheidsfonds. Bewonersgroepen, VvE’s, bedrijven en organisaties kunnen daar aankloppen voor een subsidie of lening om een initiatief te helpen realiseren, zegt de gemeente. De subsidie bedraagt minimaal € 1.000,- en maximaal € 20.000,- euro.
Men kan zich ook in de schulden steken. Een lening (minimaal € 5000) van de gemeente, als banken of andere instanties niet willen, is mogelijk tegen een rente van 1,5%. Die lening is bedoeld voor ‘activiteiten waarvan de kosten vooruitlopen op de opbrengsten’, zegt de gemeente. Zij vindt dat door de voprm van financieren een waardevolle bijdrage wordt geleverd aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Amstelveen, met name particuliere woningen. Voor meer informatie: www.amstelveen.nl/duurzaamheidsfonds.

 

 

1 REACTIE

  1. Men praat met name over particuliere woningen dat men er subsidie voor kan krijgen. Is dat niet wat vreemd, omdat mensen die niet in een particuliere woning hebben wel mogen meebetalen via de belasting, maar moeizamer toegang krijgen tot subsidie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.