Amstelveen heeft  het certificaat ‘Bijvriendelijke gemeente’ gekregen. Het is een keurmerk van de organisatie Nederland Zoemt, waarin Landschappen NLNaturalisIVN en Natuur & Milieu samenwerken. Terwijl wereldwijd het aantal bijen snel achteruit gaat, wat een ramp is voor de teelt van groenten en fruit, doet Amstelveen er alles aan om een goede leefomgeving voor bijen te creëren. Tot op het raadhuis toe.

Vorig jaar riep de gemeenteraad, op initiatief van raadslid Pier Rienks van het CDA,  B&W daartoe op via een motie die ook ‘Bijvriendelijke gemeente’ heette. Eigenlijk was de gemeente al met inspanningen op dat gebied doende.

Polder

Zo was de helft van het aantal boven dat de laatste vijf jaar werd geplant een geschikte voedselbron voor bijen (zoals wilgen en esdoorns) en wordt openbaar groen – zoals de (heem)parken, plantsoenen en singels – verrijkt met bijvriendelijke wilde planten. Bouwterreinen en randen van weilanden worden, waar mogelijk, tijdelijk ingezaaid met bloemrijke planten. Dit gebeurt momenteel bij bermen in de Bovenkerkerpolder.

Bloembollen

“En vergeet het jaarlijks planten van duizenden bloembollen niet”, zegt wethouder Floor Gordon (Natuur- en milieueducatie). “Ook hebben we in samenwerking met Imkervereniging NBV Amstelland een aantal nestelplekken en bijenhotels geplaatst. Zelfs op het dak van het raadhuis. We kunnen het belang van wilde bijen niet vaak genoeg benadrukken. Zonder wilde bijen zouden de groente- en fruitschappen van de supermarkt erg leeg blijven. We zorgen dan ook voor natuurlijk beheer en informeren Amstelveners en organisaties over wat ze zelf kunnen doen voor bijen. We beginnen hier al op school mee via speciale lessen en leskisten Natuur en Milieueducatie. We doen heel veel voor insecten en zijn dan ook heel blij met het behalen van het certificaat Bijvriendelijke gemeente.”

Tevreden

Pier Rienks, fractievoorzitter van het CDA, is tevreden dat de gemeente zo voortvarend aan de slag is gegaan met zijn motie. “We zijn er trots op dat Amstelveen zich nu bijvriendelijke gemeente mag noemen. Bijen zijn belangrijk voor de voedselketen. Het is daarom van belang dat de gemeente een goed leefklimaat creëert.”

Proefgemeente

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat 40 procent van de insecten wereldwijd snel in aantal afneemt. Dit vormt een bedreiging voor de voedselketen. De honingbij wordt wereldwijd bedreigd door de varroamijt, een mijt die ziekten overbrengt en bijen verzwakt. Bijenpark Amstelland is vorig jaar als eerste in Nederland een proef gestart om te onderzoeken of de imkers de lokale bijenvolken resistent kunnen maken tegen deze mijt. Dit doen zij door het kweken van VHS-bijen (Varroa Sensitive Hygiene), een soort ‘superbijen’ die de mijt binnen een bijenkolonie opruimen. Foto: Gordon en Rienks op dak raadhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.