Unaniem heeft de gemeenteraad besloten twee ton te reserveren voor subsidies aan sportverenigingen die hun accommodaties duurzamer willen maken. De raad stemde in met een door Ilika Polderman van GroenLinks ingediende motie, waarin stond dat de maatregel overeen komt met het gemeentelijke beleid op het gebied van duurzaamheid. De subsidie bedraagt steeds een derde van de investeringen.

Ilika Polderman

Velden zijn overigens uitgesloten van de maatregel. De kans bestaat overigens dat de investering van een vereniging in een andere regeling valt, maar daarover moet de gemeente dan met de organisatie in gesprek gaan. Het aanvragen van subsidies moet zoveel mogelijk worden gestimuleerd, vindt de raad. En komt een voorstel van B&W over.

Stimuleren

Om de vraag bij de sportverenigingen te bevorderen, denkt de raad aan een voorlichtingsavond over de nieuwe en andere subsidiemogelijkheden bij de gemeente. Ook moet er volgens de motie gerichte voorlichting komen over toe te passen technieken voor verduurzaming, zoals zonnepanelen, led-licht en isolatie, waarbij gezamenlijke inkoop door de gemeente is te coördineren. Over duurzaamheid kunnen de verenigingen naar een door de gemeente aan te wijzen aanspreekpunt.

Positief

Een jaar na de invoering, of eerder als dat noodzakelijk is, wordt in een

Rob Ellermeijer

raadscommissie de zaak geëvalueerd, waarbij wordt gekeken hoeveel aanvragen en toekenningen er zijn, welke bedragen ermee gemoeid waren en welke aanvragen zijn afgewezen (bijvoorbeeld omdat de verenging zelf niet genoeg geld kon ophoesten). De motie werd mede ingediend door de VVD, D66 en bbA. Volgens sportwethouder Rob Ellermeijer staan B&W er positief tegenover en komt er voorstel naar de raad waarin de kaders voor de toekenning van de subsidie zijn aangegeven. “Als het geld op is, komen wij in het kader van de evaluatie naar de gemeenteraad.”

SP-raadslid Patrick Adriaans vroeg zich overigens af waarom alleen aan de sport is gedacht en niet aan bijvoorbeeld scholen en wijkcentra.

 

 

1 REACTIE

  1. Wijkcentra worden vaak van ‘s morgens 9.00 tot 23.00 ‘s avonds gebruikt. Ik denk dat daar de meeste winst valt te behalen op de korte termijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.