De gemeente laat de stedenbanden met Hongaarse Obuda (een deel van Boedapest) en het Britse Woking vallen. Daartoe besloot de gemeenteraad woensdagavond unaniem. Wat stedenbanden betreft, blijven die voor Amstelveen alleen bestaan met het Duitse Tempelhof-Schöneberg (Berlijn) en Villa El Salvador in Peru.

Maar er werd over de internationale samenwerking wel een amendement van D66-raadslid Robert Zuidbroek aangenomen, waarin werd vastgesteld dat er voldoende raakvlakken met de overgebleven steden moet bestaan ‘voor relevante kennisuitwisseling’.

Digitaal

Overigens sluit Amstelveen incidentele internationale contacten niet uit, maar die moeten dan ‘thema-niveau’ hebben, zegt het amendement. Ewa Petiet van Burgerbelangen (bbA) zag vooral samenwerking met andere steden op het gebied van digitalisering als mogelijkheid.

Functioneel?

De raad koos uit drie hem door B&W voorgelegde opties, variërend van alles bij het oude houden tot het totaal afschaffen van partnersteden en meer kiezen voor flexibele samenwerkingsverbanden. Die laatste zijn overigens ook bij de nu gekozen constructie mogelijk, mits het dan gaan over bepaalde onderwerpen. Bert de Pijper van de ChristenUnie vroeg zich wel af of stedenbanden in deze tijd nog functioneel zijn. Hij zag overigens flexibele contacten wel zitten met steden in bijvoorbeeld India, Japan en Israël.

Intussen wacht de gemeente wel het aanzeggen van de breuk in Obuda en Woking. “Dat doen we uitermate diplomatiek”, zei burgemeester Eenhoorn.

2 REACTIES

  1. Wat kosten die stedenbanden en wat leveren zij op, behalve reisjes voor bestuurders, ambtenaren en raadsleden? Ik heb er nooit iets zinnigs over gehoord of gelezen. Van stedenbanden met Israëlische gemeenten kunnen onze bestuurders leren hoe zij bepaalde inwoners kunnen onderdrukken en wegpesten. Apartheid is ook heel leerzaam.

  2. Prima ik voelde toch al geen band met Obuda en Woking. Overigens met Tempelhof-Schöneberg (Berlijn) en Villa El Salvador ook niet. Maar dit blijkt voor de reislustige betrokkenen bij de gemeente op dit moment nog een stap te ver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.