Veertien leerlingen van Scholengemeenschap Panta Rhei volgden de opleiding tot jongerenrechter en worden op vrijdag 15 februari bij de Rechtbank Amsterdam officieel beëdigd. Daarna spreken zij recht bij overtreding van de leefregels en conflicten op school.

De jongerenrechtbank is een initiatief van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland. De betrokken scholen werken hiervoor samen met de rechtbank, het openbaar ministerie en de politie. Panta Rhei is de eerste vmbo-school in Nederland die gaat werken met een Jongerenrechtbank. Eerder startten er al Jongerenrechtbanken in Amsterdam en Hollands Kroon.

Herstelrecht

De leerlingen startten de opleiding tot jongerenrechter met een bezoek aan een politiebureau, waar zij leerden over strafrecht en het zo belangrijke herstelrecht. Ook kregen ze meer inzicht in het werk van de politie en was er aandacht voor de zorg voor slachtoffers. De opleiding duurde in totaal zeven dagdelen, waaronder trainingen bij een rechter, een advocaat en een officier van justitie. Op vrijdag 15 februari is er een proefzitting bij de rechtbank in Amsterdam. Daarna zal een rechter de jongeren officieel beëdigen en kunnen ze op school aan de slag. De beëdiging is openbaar en de bijeenkomst start om 14:15 uur.

Ouders

Voor de behandeling van een zaak door de Jongerenrechtbank is het belangrijkste uitgangspunt dat de betrokken leerling zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor wat hij of zij heeft gedaan. Samen met de ouders kiest de betrokkene ervoor dat de zaak ter beoordeling wordt voorgelegd aan de jongerenrechtbank. In plaats van dat de schoolleiding of docent een maatregel oplegt, of dat in ergere gevallen aangifte wordt gedaan, krijgt de jongerenrechtbank eerst deze bevoegdheid.

Het doel van de behandeling door de jongerenrechtbank is om samen met alle direct betrokkenen een goede uitkomst te vinden, die gericht is op herstel van wat is misgegaan. Dat wil zeggen oplossen in plaats van (alleen) straffen. Op die manier wordt gekeken naar wat nodig en redelijk is om na de gebeurtenis op onze school weer samen met elkaar verder te kunnen.

Elk jaar wordt hiervoor een nieuwe groep leerlingen op basis van vrijwilligheid opgeleid en officieel beëdigd door een rechter in de rechtbank Amsterdam. De ouders moeten instemmen met de deelname van hun kind aan dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.