Tijdens een bijeenkomst in de Statenzaal te Haarlem stellen woensdag (13 februari) alle Noord-Hollandse lijsttrekkers voor de komende Provinciale Statenverkiezingen zich voor. Zij vullen ook de Stemwijzer in. Het is de aftrap van de campagnes voor de provinciale verkiezingen, waarbij de commissaris van de Koning Arthur van Dijk een welkomstwoord spreekt.

StemWijzer

Het is ook de landelijke lancering van de StemWijzer PS-verkiezingen van ProDemos. In een aanpalende zaal gaan een jongere en een oudere kiezer van elke partij de StickerStemWijzer doen. Daarbij zijn de stellingen uit de provinciale StemWijzer afgedrukt op grote zeildoeken. Met rode en groene stickers kunnen zij aangeven of ze het eens of oneens zijn met stellingen uit de provinciale StemWijzer. Aan het eind krijgen de aanwezigen, net als bij de online StemWijzer, hun persoonlijke uitslag.

Partijen

In totaal hebben zestien partijen in Noord-Holland een lijst aangeleverd voor de provinciale verkiezingen. Maar er zijn vijftien kandidatenlijsten, omdat Partij van de ouderen en 50PLUS samengaan. Elf partijen zijn nu ook vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland: VVD, D66, PvdA, PVV, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Ouderenpartij Noord-Holland en ChristenUnie. Nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn: Forum voor Democratie, NIDA, DENK en Code Oranje.

Vrijdag is in een openbare zitting van het centraal stembureau in het gemeentehuis in Haarlem beslist over de geldigheid van de lijsten, de handhaving van de kandidaten op de lijsten en de lijstnummering.

Verkiezingen 2019

De verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden plaats op woensdag 20 maart. Alle Noord-Hollanders, met de Nederlandse nationaliteit, van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Zij stemmen daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer, want de Statenleden kiezen op maandag 27 mei 2019 de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Stemwijzer: https://stemwijzer.nl/

Stemwijzer Amstelveen: https://amstelveen.stemwijzer.nl/#intro

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.