Het Nederlands  Dans Theater 2 (NDT 2) presenteert op 16 maart in Schouwburg Amstelveen Settle for More. De wereldpremière daarvan vindt op 7 maart plaats in Zuiderstrandtheater. FOTO’s: Rahi Rezvani / Nederlands Dans Theater (boven Midnight Raga)‘Settle for More’ is het tweede NDT 2 programma van dit seizoen en bestaat uit vier werken, waaronder twee wereldpremières van Brian Arias en Felix Landerer en twee werken van Marco Goecke en Hans van Manen.

Simple Things

Foto: Rahi Rezvani / Ned. Dans Theater

De dansvoorstelling bestaat uit een overdaad aan krachtige stukken en choreografen die, ongeacht het moment in hun carrière of ervaring, laten zien dat baanbrekend werk in elk stadium kan worden gemaakt. Zowel Brian Arias als Felix Landerer, jonge dansers en opmerkelijke choreografen, creëren hun allereerste werk voor de reguliere programmering van NDT 2. Deze creaties worden vergezeld door het veelgeprezen Midnight Raga (2017) van associate choreographer Marco Goecke, waarvoor hij de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ ontving, en Simple Things (2001) van grootmeester Hans van Manen.

Brian Arias

De Puerto Ricaanse danser en choreograaf Bryan Arias

Simple Things. Foto: Rahi Rezvani | Nederlands Dans Theater

creëerde al werken voor diverse internationale gezelschappen. Zo maakte hij in 2016 bij NDT In Fraved Edges voor Up & Coming Choreographers. In 2013 richtte Arias in New York zijn eigen gezelschap op, de Arias Company. Deze wereldpremière is Arias’ eerste werk voor de reguliere programmering van NDT 2.

Felix Landerer

Als danser bij de Opera van Hannover begon de Duitser Felix Landerer ook zijn choreografiecarrière. In 2006 richtte hij zijn eigen gezelschap op, Landerer&Company, en sinds 2011 is hij huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Bij NDT is Landerer een nieuw gezicht en werkt hij nu voor het eerst samen met de dansers van NDT 2.

Midnight Raga

In Midnight Raga verwijst Marco Goecke met diep middernachtsblauw naar klassieke, Indiase muziek. In tegenstelling tot eerdere choreografieën vormde namelijk muziek, composities van Ravi Shankar, het uitgangspunt. Goecke werd aangesproken door de mystieke en zogenaamde “freaky” klanken. Bijzonder is dat hij die muziek gebruikt zonder toevlucht te nemen tot Indiase danselementen.

Hans van Manen

Hans van Manen, de meester van de eenvoud, maakte Simple Things in 2001 voor de jonge dansers van NDT 2. Het is een dynamische kwartet voor twee koppels. Het ballet opent en sluit af met een overweldigend pas de deux voor twee mannen. Daartussen dansen zij met twee vrouwen diverse duetten, die de relaties tussen twee mensen in beweging uitdrukken. Meer informatie op: www.ndt.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.