Tegen de maximale termijn van dertig dagen per jaar van zogenaamd vakantieverhuur van een woning (bijvoorbeeld via Airbnb) loopt op het ogenblik een procedure bij de Raad van State (RvS). Die termijn had Amsterdam, waar eerst maximaal twee maanden per jaar gold, overgenomen van Amstelveen. “Er is geen jurist in Nederland die er duidelijkheid over kan geven”, zei Tividor van Lijf, zelf jurist bij de gemeentelijk afdeling Handhaving maandag tegen woordvoerders over wonen uit de gemeenteraad.

Bij hen lagen het uitvoeringsbesluit en een daaraan gekoppelde notitie over handhaving op tafel. Die worden door B&W vastgesteld, op basis van een eerder door de gemeenteraad aangenomen nieuwe huisvestingsverordening, onder meer bedoeld om wat meer ruimte voor (vooral jonge) Amstelveners op de woningmarkt te krijgen en de overlast wegens vakantieverhuur te beperken. Overigens was dat laatste in de gemeente officieel verboden, maar daarvoor komt nu een beperkte mogelijkheid. Ook het zogenoemde delen van een woning is onder voorwaarden mogelijk geworden. Voordat het uitvoeringsbesluit door B&W wordt genomen, wilde Ellermeijer de gemeenteraad nog horen, omdat die eventueel nog aanvullingen of wijzigingen voorstaat.

Voorkeur

Rob Ellermeijer

Jongeren, almede in zorg en onderwijs werkende mensen, zijn  doelgroepen die in de nieuwe huisvestingsverordening extra aandacht krijgen, herhaalde wethouder Ron Ellermeijer van Wonen (VVD) nog maar eens. Ook in zijn ogen is het krankzinnig dat een jongere van 28 al tien jaar staat ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar intussen nog steeds bij zijn ouders op zolder woont. En ten aanzien van andere doelgroepen is een voorkeurspositie gecreëerd.

Voor Airbnb wordt een meldplicht van kracht. Houdt men zich daar niet aan, dan kan een boete van duizenden euro’s worden opgelegd. Maar daaraan gaan waarschuwingen vooraf. Ook in de gemeenteraad bestond bezwaar tegen een boete van zes mille als men vergeet te melden, zeker in de begintijd. “Er komt een waarschuwing, een tweede waarschuwing en ja dan volgt er een boete”, zei Ellermeijer maandag. “Maar we gaan verstandig met de handhaving om.”

Overlast

Overigens is het mogelijk dat de maximale termijn  van 30 dagen voor Aibnb wel voor een bepaalde wijk van Amsterdam, waar men omkomt in de overlast, gaat gelden, maar niet voor Amstelveen. Hoewel de praktijk is dat men ook in delen van Amstelveen overlast heeft, zei de wethouder. Overigens zijn er buiten Airbnb talloze sites die vakantie-onderdak in woningen aanbieden. Voor allemaal geldt dat woningen of kamers daarin maximaal voor 30 dagen per jaar mogen worden aangeboden en de woonruimte de rest van het jaar als ‘normale’ woning in gebruik is.

Maar de kern van de huisvestingsverordening is volgens Ellermeijer dat de gemeente, deel uitmakend van een regio met waarschijnlijk de hoogste druk op de woningmarkt, Amstelveners wil helpen die het ’t moeilijkst hebben. De gemeente denkt ook aan tijdelijke woonruimte voor bijvoorbeeld studenten, jongeren en statushouders. Maar alles wat men doet om de ene groep te bevoordelen, levert een langere wachttijd voor anderen op, verzuchtten raadsleden en Ellermeijer.

Druk

“De druk op de woningmarkt is nergens zo groot als hier”, zei hij. Het delen van woningen wordt aan vergunningen gebonden. Dat is iets anders dan splitsing (met elk een eigen voordeur), die in Amstelveen verboden blijft, tenzij een woning in het verleden al in feite uit twee huizen bestond. Om een woning met iemand anders te delen, moet mijn minimaal vijftig meter verder wonen van een woning waar hetzelfde gebeurt. Degenen die dat nu doen, zijn eigenlijk illegaal bezig, maar de gemeente wil dat nu mogelijk maken. Waarbij dus wel nieuwe voorwaarden gelden, ter wille van de leefbaarheid en de parkeerdruk, zegt zij. Een notaris gaat de volgorde van de aanvragen voor vergunningen controleren en in uiterste geval moet een loting hulp bieden t.a.v. het vijftig meter criterium. “Wij proberen het zo eerlijk mogelijk te doen. Maar als we niets doen, wordt Amstelveen één grote hotelwijk en hebben wij over enkele jaren een totaal andere gemeente gecreëerd. Wij lopen op dit gebied voorop in Nederland”, zei ze wethouder. Het is intussen niet de bedoeling van de gemeente dat iemand of een huishouden op straat wordt gezet als het nu onderdak heeft dankzij een inwoner die zijn woning wil delen. Maar voor nieuwe bewoners in die constructie moet men wel aan de voorwaarden voldoen.

 

1 REACTIE

 1. Woningnood is er al sinds WO 2, maar men heeft het de laatste paar jaren enkel maar aangemoedigd . En wel door;
  – geen sociale woningbouw , enkel luxe woningen die grond slurpen.
  – ouderen moeten zo nodig zelfstandig wonen, waardoor vele huizen binnen de soc bouw, maar door 1 persoon bezet worden.
  – vele soc woningen zijn in de verkoop of vrije sector gegooid.
  – aanmoediging vanuit Den Haag aan buitenlandse investeerders om hier dat te doen in de woningbouw.
  – komst statushouders en expats.
  – het up graden van kleine 4 kamerwoningen naar 3 kamerwoningen, zodat ze niet meer geschikt zijn voor gezinnetjes.
  – de afwezigheid van normale woningen en appartementen tot €1000,— in de vrije sector, waardoor de doorstroming totaal is gestagneerd.
  – paren die nu alle twee een rotbaantje op het minimum hebben , komen al niet in aanmerking voor een soc. woning, want je krijgt wel huurverhoging maar nooit huurverlaging. Voor deze groep scheefwoners is het risico om door te gaan stromen gewoon te groot!

  Dat hele gedoe over dat Aibnb iets zou bijdragen aan de oplossing van woningnood is hier maar gepiel in de marche! Ik denk toch dat men het meer moet zoeken in het volgende;
  – wat meer hoogbouw.
  – op of onder grote kantoorgebouwen woningen realiseren m.n. voor expats. ( nieuwe KPMG)
  – gedifferentieerd bouwen in elke prijsklasse en voor elke woonvorm.
  – idem voor ouderen, ook goedkopere zorgkosten dan.
  – Amstelveners moeten een groter aandeel vormen, zeker diegenen die voor hun werk hier moeten zijn. ( zorg, onderwijs, winkelpersoneel enz.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.