Na dat eerst aan het Amstelveens Nieuwsblad te hebben toevertrouwd, werden daarna ook andere media op de hoogte gesteld van het voorstel van GroenLinks, VVD en D66 een subsidie voor verduurzaming aan sportverenigingen in te stellen. De subsidiepot bestaat bij de start uit 200.000 euro. Het is de bedoeling dat een derde van de kosten voor duurzaamheid door de gemeente wordt betaald

Kennelijk is het in de coalitie (waar alleen GroenLinks niet in zit) al in het geheim rond gemaakt, want de  voorstellende partijen zijn er zeker van dat ‘Amstelveense sportverenigingen in de toekomst een subsidie kunnen ontvangen voor duurzame investeringen’. Het voorstel wordt op 30 januari besproken in de raadscommissie Burgers en Samenleving.

Derde

Raadsleden Ilika Polderman (GroenLinks), Paul van Roermund (D’66) en Victor Frequin (VVD) hebben de zaal al besproken met de betrokken wethouders, die kennelijk groen licht gaven. Ook is met de Amstelveense sportverenigingen gesproken over de nieuwe regeling.

Sportverenigingen hebben nu, volgens de drie fracties, vaak geen geld voor duurzaamheid als ze investeren in een nieuwe accommodatie en sluiten daarmee niet  aan bij wat de gemeentelijke beleid aangaande duurzaamheid. Door een subsidie wordt dat anders, zeggen de drie.

“Als de gemeente een derde deel van de duurzaamheidsinvesteringen betaalt, geeft zij de sportverenigingen een duwtje in de goede richting,” zegt raadslid Ilika Polderman van GroenLinks.

Voorlichting

Het voorstel geldt voor de  accommodaties en verlichting en niet voor sportvelden zelf. Sportverenigingen kunnen een beroep op deze subsidie doen voor bijvoorbeeld:  isolatie, led-verlichting en zonnepanelen.  Daarnaast zien VVD, GL en D66 een actieve rol voor de gemeente bij de verduurzaming van sport. “Wij willen dat ambtenaren de sportclubs gaan voorlichten over duurzaamheidsmogelijkheden bij hun vereniging,” zegt Victor Frequin van de VVD.

De subsidie wordt gekoppeld aan de voorwaarden van de gemeente aan garantstellingen. Sportverenigingen vragen regelmatig die bij  de gemeente aan voor investeringen die zij willen doen. Volgens Paul van Roermund (D66) past een duurzaamheidsimpuls goed bij garantstelling aanvragen. “We starten met twee ton en evalueren na een jaar. Her kan dan meer worden.” De initiatiefnemers willen dat sportverengingen alvast plannen maken om een bijdrage te leveren ‘aan de verdere verduurzaming van Amstelveen’. Vietbalvereniging RODA ’23 heeft al plannen voor nieuwe led-verlichting, maar wacht de discussie over de subsidie in de gemeenteraad af, alvorens die uit te voeren.

Op de foto (vlnr) de drie initiatiefnemers Paul van Roermund, Ilika Polderman en Victor Frequin bij voetbalclub Roda ’23.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.