Noch iets nieuws noch een anti-homo pamflet was die Nashville verklaring eigenlijk. Beide, in elk geval het laatste, zag de Amstelveense politiek er wel in, zodat B&W en gemeenteraad gelijk andere gemeenten – men gaat net als bij het klimaatvirus nu eenmaal met de massa mee – de Regenboogvlag hesen, een volgens Bert de Pijper volbloed Bijbelse notie: Na de zondvloed en de ark van Noach gaf God een regenboog ter bevestiging van Zijn verbond, zegt dat raadslid.

Als men de op de Bijbel – zowel onder het Oude als het Nieuwe Verbond – gebaseerde verklaring wil veroordelen, moet men dat volgens een groeiende minderheid Heilige Boek verbieden. Zoals Geert Wilders de Koran ooit naar het land der fabelen verwees en meende dat voor dat geschrift geen plaats is in de moderne samenleving. Het is de vraag of het OM zo ver gaat en nu het citeren van de lhbti-gemeenschap niet welgevallige Bijbelteksten, die de mening van orthodoxe christenen weergeven, strafwaardig acht. Het zou een nieuwe beknotting van de vrijheid van meningsuiting beteken, overigens in diezelfde Bijbel geprofeteerd.

Aanval?

Dat homoseksuelen, transseksuelen en andere tot de lhbti-gemeenschap te rekenen individuen exclusief een aanval op zichzelf uit de nu in het Nederlands vertaalde (en daar van een naschrift voorziene) Nashvilleverklaring halen, is eenzijdig. Ook heteroseksuele zonden worden erin genoemd, maar tot nu toe heeft bijvoorbeeld geen overspelige man of vrouw gereageerd. Als iedereen welkom is in Amstelveen, zoals met het hijsen van die vlag werd benadrukt, dan ook hen. Net als trouwens orthodoxe gelovigen.

Dat Kees van er Staaij van de SGP met de verklaring instemde, is zich aansluiten bij een mening die zo oud is als zijn partij, de oudste in Nederland, en waarvan nooit enig geheim is gemaakt. Nou ja, in de Amstelveense gemeenteraad zit de SGP niet. Wel de ChristenUnie, waarvan raadslid Bert de Pijper met gemengde gevoelens, meedeed aan het hijsen van de anti Nashvillevlag. Hij vond het uitbrengen van de verklaring niet juist, maar deelt met Kees van der Staaij de opvatting dat de Bijbel van kaft tot kaft Gods Woord is. Maar Jezus Christus kwam juist naar Zijn zeggen voor een in zonden verloren wereld. Voor zondaars. En daar hoort iedereen bij. Niet alleen de lhbti-ers, hoe exclusief die zich nu ook opstellen.

6 REACTIES

 1. Wel grappig dat Johan Bos deze verklaring mijn inziens slechts voor de bühne van velen en erg makkelijk gemaakt, want het heeft toch geen consequenties , gelijk stelt aan de verklaringen van Wilders over de Koran.
  Nog leuker wordt het eigenlijk dat bijna de gehele gemeenteraad zichzelf een brevet van onvermogen en onwetendheid geeft over de christenlijke c.q. westerse waarden waarop onze beschaving oorspronkelijk is gestoeld. Dat men het er nu niet meer mee eens is, is een volstrekt ander verhaal, maar waarop men het uit, wel een “ letterlijk” goedkoop verhaal.

 2. “Men gaat net als bij het klimaatvirus nu eenmaal met de massa mee,” schrijft JB. Dat is hoog tijd, want men is ruim een eeuw massaal met het olievirus meegegaan. Zodoende zijn wij in steeds grotere problemen gekomen. Die moeten nu worden aangepakt en dat gaat ons veel geld koste.

 3. @JB, verzet tegen discriminatie en uitsluiting is geen exclusieve opstelling.

  En strafbare uitingen (racisme, smaad, laster) vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting. Dat weet u wel, maar u bent het er niet eens.

  • Als u die verklaring had gelezen, is er geen sprake ( in hun ogen) van uitsluiting!
   Trouwens de RK verbiedt ook nog steeds het gebruik van het condoom, alleen daar lacht men om.
   Meten met 2 maten. Hoezo?
   Oh nee, volgende week staat de gehele gemeenteraad met een condoomhoedje op in de krant.

 4. Beide exclusieve ‘verbonden’, het Oude en het Nieuwe Testament, doen niet anders dan uitsluiten, of het nu gaat om niet-Joden, om oorspronkelijke bewoners van het door God ‘beloofde land’ (die moesten uitgeroeid worfen), om ongelovigen of om zondaars van welke aard dan ook.

  • Waar staat dat dan in het NT? Trouwens u weet net zo goed als ik dat de vroegste christenen joden waren.
   En vele gelovigen zien dat helemaal niet zo. Uw zienswijze is van hetzelfde niveau als van Van der Staay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.