D66, de coalitiepartij die er al bij B&W op aandrong, heeft niet lang hoeven wachten. Vrijdagochtend gaat het college samen met raadsleden de regenboogvlag hijsen bij het raadhuis, als reactie op de door 250 predikanten en andere orthodoxe christenen getekende zogenoemde (nu in het Nederlands vertaalde) Nashville verklaring over seksualiteit.

De gemeente zegt met het hijsen van de vlag te willen aangeven dat iedereen in Amstelveen zichzelf mag zijn en houden van wie hij wil. De verklaring wordt in brede kring als een aanval op homoseksuelen en anderen tot de lhbti-gemeenschap behorende mensen.

Nationaal

Amstelveen is trouwens niet de enige gemeente waar de regenboogvlag vrijdag uit gaat. Veel Nederlandse gemeenten doen mee aan wat B&W een ‘nationaal protest’ tegen de Nashville-verklaring noemen. Volgens de gemeente keren de ondertekenaars zich tegen homoseksuelen en transgenders. “Amstelveen is een gemeente voor iedereen, waar we rekening houden met elkaar en niemand buitensluiten”, zegt wethouder Gordon (D66). “Dat willen we laten zien door samen met de raadsleden de regenboogvlag te hijsen.”

‘Trending’

Met de #SayNoToNashville plaatsen gemeenten vrijdag een foto van het hijsen van de regenboogvlag op social media. “We hopen dat deze hashtag trending wordt”, zegt wethouder Marijn van Ballegooien. Evenals Floor Gordon heeft emancipatie in zijn portefeuille. “Iedereen is gelijkwaardig in Amstelveen. We zijn sinds oktober regenboogstad en werken samen met andere regenbooggemeenten aan het bevorderen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van LHBTI-personen.”

Bijbelcitaten

Overigens is het niet nieuw dat in een deel van de christenheid wordt gedacht als in de verklaring, vol citaten uit Bijbelfragmenten, is weergegeven. Daar staat tegenover dat een deel van de christenheid, die in totaal trouwens steeds kleiner wordt, zich bij de tijd en de samenleving aanpaste. Volgens het Centraal Cultureel Planbureau vindt een meerderheid (bijna 75%) dat homoseksualiteit moet kunnen.

Gesprek

SGP-fractieleider in de Tweede Kamer Van der Staaij, die ontkende de verklaring te hebben getekend, maar het wel in grote lijnen met de boodschap ervan instemt, zegt zich niet tegen homoseksuelen te willen afzetten, maar het praktiseren van hun geaardheid op Bijbelse gronden af te wijzen. Volgens hem is in elke kerk ook plaats voor homo’s en wil men daar graag men hen in gesprek.

7 REACTIES

  1. Ik vraag mij af of het hijsen van de regenboogvlag -naar aanleiding van die verklaring- niet schuurt aan de neutrale positie die een gemeente zou moeten innemen.

      • Het gaat erom dat de aanleiding politieke en religieuze opvattingen zijn, daar lijkt me geen misverstand over. Het hijsen van de vlag krijgt daarmee ook een politieke en/of religieuze lading, terwijl een gemeente ten allen tijde neutraal moet zijn. Dán pas ben je er voor iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.