Eigenlijk begrijp ik die enorme haast wel als het om die geldverslindende voorzieningen in verband met het klimaat gaat. Stel je voor dat windmolens en zo pas worden gebouwd tegen de tijd dat men ze toch niet meer nodig blijkt te hebben. Dat wordt waaraan nu de klimaatindustrie miljarden verdient weer vervangen door de slopers van de toekomst, maar bedrijven die dan overschakelen op et tegenovergestelde van wat zij altijd leverden, hebben natuurlijk wat uit te leggen voordat verder kunnen met hun volgende klus.

Binnen een paar decennia moet Amstelveen klaar zijn met de energietransitie, zoals dat heet, maar kerncentrales zijn nu nog omstreden, want niemand houdt er rekening mee dat voor die giftige afval op termijn óók een oplossing wordt gevonden. Die centrales moeten weg, net als de nu nog op kolen gestookte, waarvan er overigens in China voorlopig nog de ene na de andere wordt gebouwd. Maar Nederland, zo piepklein dat vrijwel niemand er daar ooit van heeft gehoord, wil nu eenmaal met onheils-profetieën voorop lopen in de wereld.

Beloften

In elk geval is het terug verdienen van investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen uiterst twijfelachtig. Goed, politieke partijen beloven dat, maar die beloven zoveel, wat nooit in vervulling gaat. Politiek is niet meer dan een beloofmachine, vooral in verkiezingstijd.  Die enorme panelen kunnen t.z.t. vervangen worden door een veel kleiner apparaatje of zo, waardoor die dingen voor niets op daken liggen. Daar helpen dan weer ondernemers bij, die even handig inspelen op behoeften als nu een complete sector op door politici en klimaatorakels aangeprate angst.

Plastic

Ja, natuurlijk moet er geen plastic meer worden gemaakt en moet de rotzooi die wij samen daarmee hebben gemaakt worden opgeruimd, bijvoorbeeld in  de oceanen. Maar dat heeft niets met het klimaat te maken, noch met energietransitie.

Voor daaraan verdienende bedrijven en in hun kielzog een complete sekte staat vast dat verandering van het klimaat uitsluitend door de mens op aarde wordt veroorzaakt. Vooral die in Amstelveen, lijkt het, als ik de inspanningen zie. Wetenschappers die menen dat de oorzaak mogelijk (ook) elders in het heelal moet worden gezocht, worden per definitie voor gek verklaard. Want de klok staat op één minuut voor twaalf, hoor ik al enkele jaren. Zoals gezegd, begrijp ik die haast wel. Nu moet er, geholpen door een sterke lobby, snel doorheen worden gejast wat straks overbodig blijkt. Daarop wachten kost sommigen geld…

 

 

7 REACTIES

 1. Bepaalde windturbines worden nu al afgebroken niet omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn, maar omdat men er voor in de plaats een turbine kan zetten die nog meer subsidie oplevert.
  Dit is natuurlijk waanzin.
  Aan de andere kant kan het nooit kwaad om steeds te blijven bekijken hoe men energie efficiënter en schoner kan gebruiken . Afgezien van een beter milieu , worden we dan ook misschien een ietsjepietsje minder afhankelijk van politiek instabiele regio’s.
  Maar het blijft nog altijd wel zo hoe meer euro’s wij uitgeven, hoe meer energie wij gebruiken.

 2. De meest geldverspillende beslissing is het nóg langer uitstellen van maatregelen om verdere opwarming en milieuvervuiling tegen te gaan. Vergelijk het met het ophogen van dijken, het treffen van brandwerende voorzieningen. Dat kan je ook maar beter tijdig doen. Wanneer zullen windturbines niet meer nodig zijn, zoals Johan Bos voorziet? En waarom mag de klimaatindustrie geen miljarden verdienen nadat de opwarmende industrieën dat al tientallen jaren hebben gedaan?

  In tegenstelling tot wat JB schrijft, heeft China n twee jaar de bouwplannen voor 722 kolencentrales geschrapt of opgeschort en India, na China ’s werelds grootste kolenstoker, deed dat met 123 bouwplannen. (Bron: ‘Groei van kolencentrales neemt wereldwijd af; in 2022 sluiten er meer dan er worden geopend’, de Volkskrant 22/3/2018.) Wind- en zonne-energie is namelijk goedkoper dan stroom uit kolen of gas, zeker als men alle milieu- en klimaateffecten gaat belasten.

  Windmolens zullen niet kleiner worden en ook zonnepanelen zullen nooit vervangen kunnen worden door kleinere apparaatjes, want je hebt nu eenmaal oppervlakte nodig om wind en zonlicht op te vangen teneinde die om te zetten in electriciteit of watergas. Die dingen moeten echter wel slimmer worden geplaatst, in zee en op platte daken van kantoor- en bedrijfsgebouwen en boven autowegen.

  Het produceren, gebruiken, weggooien en opruimen van plastic heeft alles te maken met het schaarser worden van fossiele grondstoffen en ook met het klimaat. Er is namelijk enorm veel energie en veel schoon water voor nodig.

  Tot nu toe hebben ondernemers handig kunnen inspelen op energie- en grondstoffenverspillende en klimaatopwarmende behoeften die door politici, media en marktorakels werden aangemoedigd, waarbij kortzichtig en onverantwoordelijk werd voorbijgegaan aan de vele schadelijke gevolgen daarvan.

  Misschien wordt de verandering van het klimaat niet uitsluitend door de mens veroorzaakt, maar wel eveneens en waarschijnlijk in belangrijkste mate. Daarvan krijgen wij nu de rekening gepresenteerd en die zal moeten worden betaald, of men dat nu leuk vindt of niet.

  Het feit dat er nu sprake is van ‘klimaatgekte’ komt doordat men het besef van de ecologische en klimatologische effecten van productie en consumptie tientallen jaren voor zich uit heeft geschoven. Zelf heb ik in 1971 de berekeningen en waarschuwingen van de Club van Rome serieus genomen. Sindsdien heb ik gehoopt dat de meeste mensen dit ook zou zouden gaan doen. Die zijn echter al die jaren om allerlei redenen consequent voor de gek gehouden door politiek en media, zelfs tot nu toe. Kijk maar naar de twee meest recente columns van stadskronikeur Johan Bos.

 3. Is dat jouw tegenargument, Kees? Wat een niveau.

  Vertel eens wat ik niet had mogen schrijven en wat er niet klopt in mijn inhoudelijke reactie.

  • Ik wil er best wel even op in gaan, hoor!
   Wat denk je van al die goedkope vliegreisjes die we maken?
   Wat denk je van het gebruik van de auto voor elke scheet?
   Wat denk je van de overconsumptie op het gebied van vlees, textiel , plastic en allerlei soorten voedsel die buiten het seizoen worden ingevlogen? Of de energieslurpende productie van voedsel met kassen?
   En het gebruik van allerlei huishoudelijke apparaten, die ook energie slurpen, zoals een droger, waterkoker, föhn, enz.
   Ik ben het wel met je eens dat dit geen reden is om niets te doen, maar vergeet niet ook het optuigen van alternatieve energie zal veel energie vergen en ook geld. Daarbij komen ook nog 2 vragen. Zullen de huidige alternatieve vormen de behoefte dekken en is het inderdaad goedkoper , zoals jij stelt. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat anno 2019 naar de normen hier de lagere middenklasse en de minima financieel het water aan de lippen staat.

 4. Hoe ik hierover denk, is wel duidelijk als je weet dat ik in 1971 – naar aanleiding van het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ van de Club van Rome – mijn mooie baan van beleidsmedewerker op het ministerie CRM heb opgezegd om in de milieubeweging (De Kleine Aarde, Aktie Strohalm, Raad voor Milieudefensie, Stichting Toegepaste Ecologie, e.a.) te gaan werken. In 1972 vertaalde ik in opdracht van laatstgenoemde stichting het rapport ‘Blueprint for Survival’ van een groep Engelse wetenschappers. Alles wat nu (weer) tot zo’n ophef en paniekvoetbal leidt, was toen al bekend.

  Als politiek, media en wetenschap die berekeningen en daarop gebaseerde waarschuwingen ter harte had genomen, hadden wij er qua duurzaamheid en leefbaarheid een stuk beter voor gestaan. De (wereld)economie trok zich er echter niets van aan en ging voort op de verkeerde weg van verspilling en vervuiling.

  Je hebt gelijk dat – zoals ook was te voorzien – de klappen bij de zwakkeren zullen vallen. Zij zullen de hoge rekening van tientallen jaren kortzichtig wanbeleid gaan betalen.

 5. @Johan Bos, waarom mag de ‘klimaatindustrie’ (dat zijn bedrijven die duurzame producten op een verantwoorde en duurzame manier produceren) geen geld verdienen nadat de olie-, auto-, luchtvaart-, airco-, etc. industrieën dat tientallen jaren hebben mogen doen ten koste van leefmilieu, klimaat en aardse voorraden van essentiële grondstoffen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.