De eerste door de gemeente te organiseren wandeling langs Amstelveense WOII-locaties is volgeboekt, laat diezelfde gemeente weten. Het zijn rondleidingen langs in het boek ‘Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen’ door wijlen van Tini Visser genoemde locaties. Nooit eerder organiseerde de gemeente dergelijke excursies, maar de laatste jaren heeft vooral wethouder Herbert Raat (Erfgoed) zich ingezet voor behoud van de plaatsen die een rol speelden in de tweede wereldoorlog.

“Het is mooi te zien dat er zoveel interesse is voor ons erfgoed”, zegt hij. “Dit bewijst voor ons opnieuw dat we zuinig moeten zijn op de gebouwen en locaties die het verhaal vertellen over Amstelveen in de oorlogsjaren.”

Tweehonderd boeken

Op de oproep van de wethouder een gratis exemplaar van het boek van Tini Visser te komen halen, werd ook al massaal gehoor gegeven. Alle ruim tweehonderd boeken die de gemeente in opslag had, zijn opgehaald.

Binnen een paar dagen hadden zich ook al voldoende personen aangemeld voor een eerste wandeling langs de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen. Tot de locaties die een belangrijke rol speelden in de oorlog behoren volgens de gemeente onder meer de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg die door de Duitse bezetter is gebruikt, de voormalige ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de voormalige Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.

Monumenten

De eerste twee zijn een gemeentelijk monument. Het pand van de Kwik-Fitgarage is door de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) voorgedragen als gemeentelijk monument. De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele voertuigen onklaar werden gemaakt.

De gemeente heeft besloten het aantal wandelingen uit te breiden zolang er belangstelling voor is. “Wij blijven het verhaal vertellen over onze lokale historie. Het is belangrijk nooit te vergeten wat er is gebeurd en om volgende generaties te leren dat dit ook nooit meer mag gebeuren”, zegt wethouder Raat. “Als gemeente willen wij daar een steentje aan bijdragen.”

Aanmelden voor de rondleidingen kan door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.

 

9 REACTIES

 1. Het is een beperkt en selectief verhaal dat over de historie van Amstelveen wordt verteld. En verder is het maar de vraag of narigheid wordt voorkomen doordat men niet wil of kan vergeten. Tegenstellingen blijven bestaan doordat men het verleden maar blijft oprakelen. ‘In die bunker hebben Duitsers gezeten, in dat gebouw zijn een paar Duitse voertuigen onklaar gemaakt en hier hebben Joodse kinderen les gehad.’

  Waar het om ging (en helaas nog steeds gaat) is dat mensen een superioriteitswaan baseren op grond van af- en herkomst. Daartegen helpt geen stadswandelingen van gelijkgestemden. De eerste voorwaarde voor deelname zou de diversiteit van de groep moeten zijn.

  • Pure kletskoek! Het betreft hier één onderwerp uit onze lokale historie van een groep uit onze samenleving, die juist verteld moet worden, omdat zij in het extreme hebben geleden tijdens WO2.
   Diegenen die willen vertellen dat dat voortkomt uit een superioriteitswaan zijn knettergek of erger. Wij hebben hier ook een Indisch Monument en een vereniging van Indische Nederlanders . Waar elk jaar ook een herdenking is. Hebben zij ook last van superioteitswaan ?Ik zou je daarmee aanraden om aan te komen bij de hr. Edu Dumasy , een Indo en een vrijwilliger die een poos lessen als gastdocent over WO2 op basisscholen in onze woonplaats heeft gegeven. Ik weet dit omdat ik indertijd ook door hem ben gevraagd om als zodanig op te treden. En oh ja, ik ben gedeeltelijk van Duitse afkomst. ( sec ! ) Niet je sterkste reactie, app!

 2. De hr. Raat zegt dat we ons meer bewust moeten zijn van onze lokale historie . Dat ben ik met hem eens en dat daar het afschuwelijke verhaal van de joden een prominente plaats in dient te nemen ook. Nu heeft de gemeente een wandeling georganiseerd langs plaatsen in Amstelveen die een rol speelden tijdens WO2 . Nu vraag ik mij af of de gemeente meer wandelingen of fietstochten kan uitzetten waar de historie van Amstelveen een prominente plaats inneemt. Bijvoorbeeld fietstocht en bezichtiging van alle st Urbanuskerken in Amstelland , de heemparkenwandeling, beeldenroute, Amsterdamse bos, amsteloever , enz.
  Desnoods allemaal op één website, waar je alles keurig en overzichtelijk bij elkaar hebt. Nu moet je je gegevens allemaal bij elkaar sprokkelen.

 3. Beter lezen, Frank. Ik had het niet over bepaalde mensen die zich superieur wanen op grond van hun af- of herkomst, maar over een neiging daartoe die je helaas nog steeds bij veel volken en etnische groeperingen aantreft.

  Die neiging roei je niet uit door het verleden met gelijkgestemden op te blijven rakelen. Daarom pleit ik voor deelname door gemengde groepen.

  Wat de discriminatie, vervolging en gedeeltelijke vernietiging van de Joden betreft: Je wilt toch niet zeggen dat daaraan te weinig aandacht wordt besteed?

 4. De gemeente organiseert deze wandelingen om de onverantwoorde uitgaven van 1 miljoen euro (excl hoge opknap- en onderhoudskosten) aan het slooprijpe houten gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 en de tonnen euro’s opknapkosten van een jarenlang verwaarloosd bunkertje te rechtvaardigen.

  De prioriteiten van wethouder Raat blijven verbazen, vooral omdat hij overal mee weg lijkt te komen.

  • Die eerste alinea is maar een aanname van jou, dat Raat dit doet om zijn beleid te rechtvaardigen.
   Persoonlijk vind ik dat bunkertje ook waardeloos en die oude sjoel mogen ze van mij geheel gerenoveerd weer optrekken in het Broersepark. Dan heb je alle monumenten/ uit WO 2 bij elkaar. Het ligt dan ook centraler in onze gemeente en alle ruimtes waar iets tentoongesteld kan worden , liggen op loopafstand bij elkaar.

   Overigens moet ik wel zeggen dat Raat ook aan andere zaken betreffende de lokale historie iets doet, zoals die garage, die niet enkel iets is uit WO2, maar ook op architectonische gebied, Overamstel , afbraak tegengehouden, het opzetten van een historisch fotoarchief van Amstelveen . VHA aansporen om meer gebouwen van monumentenstatus op te sporen enz.

 5. Jij stelt dus voor om dat onooglijke houten gebouwtje volledig te demonteren, te verhuizen naar het Broersepark en daar weer te herbouwen. Enig idee van de kosten hiervan? Op de Randwijcklaan blijjft dan een braakliggend bouwrijp terrein achter. Voor hoeveel kan de gemeente dat verkopen, denk jij? In ieder geval een schijntje van de 1 miljoen euro die Raat daarvoor met gemeenschapsgeld heeft betaald.

  En dan dat bunkertje…

  Het is maar goed dat jij geen wethouder van Financiën bent, want je zou qua financieel hobbyisme nog erger zijn dan de VVD-wethouders Hellendall en Raat.

 6. “Nooit eerder organiseerde de gemeente dergelijke excursies” en dat is maar goed ook. Zij zijn namelijk geen taak en zeker geen prioriteit voor een gemeente die moest bezuinigen op openbare bibliotheken, thuiszorg, handhaving, veiligheid, haltes voor het openbaar vervoer en andere gemeenschapsvoorzieningen.

  De neoliberalen van de VVD propageren een terugtredende overheid, maar deze wethouder maakt graag een uitzondering voor zijn hobby’s en lobby’s en de gemeenteraad laat hem zijn gang gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.